Egészség

Kevesebb kórház látja el nyáron a többszörösen sérülteket

Négy helyett csak három sürgősségi centrum működik majd.

Az általános orvoshiány és a nyári szabadságolások megnehezítik a sürgősségi centrumok működtetését. Ezek azok a kórházak, amelyekben a többszörösen sérült (politraumatizált) eseteket ellátják. A négy kórházból egy, a Honvédkórház azonban bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert nincs elég orvosuk a hét minden napjára.

A Népszava információi szerint augusztus végéig a Honvédkórház „stand by” üzemmódban működik, vagyis csak akkor fogad betegeket, ha a másik három intézmény, a Merényi, a Péterfy és a Szent János Kórház már megtelt. 

Ezzel lényegében 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban, pedig a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada júliusban és augusztusban történik.

kórház orvos infúzió

Kevesebb helyre mehetnek a többszörösen sérültek (fotó: iStock)

Egy június 13-i megbeszélésen a lap értesülései szerint vitát követően úgy határoztak az érintett kórházak képviselői, hogy kicsit szigorítják a rendszert: az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia. Vagyis orvosainak készenlétben kell állniuk, és ha megtelnek a súlyos sérültekkel az éppen betegeket fogadó kórházak, akkor be kell menniük dolgozni. 

Az OMSZ közleménye szerint az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézségeket nem okoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top