Egészség

Gluténjelző segítőkutyát kap a 10 éves Emma

Az eb képes kiszagolni mindent, amiben van.

Magyarország első gluténjelző segítőkutyájának képzésébe kezdett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület.  Gofree lesz az első gluténjelző segítőkutya Magyarországon, egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mellett kezdi majd meg munkáját.

Emma és Gofree, a segítőkutya (Fotó: Neo)

A cöliákia egész életen át tartó betegség, mely száz ember közül egyet érint. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, és ez tönkreteszi a beteg szervezetét. Az egyetlen hatékony gyógymód a teljesen gluténmentes táplálkozás, de azt rendkívül nehéz betartani: a glutén szinte mindenhol jelen van, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.

A kutyák bámulatos szaglásukkal a képzést követően képesek azonosítani a glutént. Emma segítőkutyája, Gofree minden ételről el fogja tudni dönteni, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént vagy nem, és ezáltal biztonságos-e kis gazdája számára.

Gluténjelző segítőkutyák jelenleg csak Amerikában dolgoznak, a képzési módszert a NEO Egyesület munkatársai egy külföldi mesterkiképző bevonásával sajátítják el. Az egyesület a kiképzési alkalmak anyagi fedezetére támogatókat keres. A teljes képzés körülbelül 8-10 hónapot vesz igénybe, és havonta megközelítően 400 EUR a költsége.

(Kiemelt kép: NEO)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top