Egészség

Vigyázz, agyvérzést okozhat a túlórázás!

Kiderült, növeli az agyvérzés kockázatát a túlórázás.

Napi több mint tíz óra munka évente legalább 50 napon át növeli az agyvérzés kockázatát francia tudósok új tanulmánya szerint. A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik több mint egy évtizeden át túlóráztak rendszeresen.

A francia orvostudományi kutatóintézet több mint 143 ezer felnőtt munkára, dohányzásra, nemre és életkorra vonatkozó adatait elemezte. A résztvevők egyharmada túlórázott, 10 százalékuk egy évtizeden át vagy még hosszabb ideig. Összesen 1224 ember szenvedett stroke-ot.

Fotó: illusztráció. Forrás: iStock

Megállapították, hogy a túlórázóknál 29 százalékkal nőtt a stroke kockázata; akik 10 évig vagy tovább túlóráztak, 45 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot. Nem vizsgálták azok adatait, akik már a túlórázás előtt kaptak stroke-ot, valamint a részmunkaidőben dolgozókat sem.

A kutatócsoport a számokat elemezte, ok-okozati összefüggéseket nem vizsgáltak, mégis „szignifikáns összefüggést” találtak az agyvérzés kockázata és a 10 évig vagy annál is tovább folytatott túlórázás között.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top