Több mint 6000 éve ismeri és termeszti az ember a lenmagot. Az ókorban sokkal nagyobb becsbe tartották, hiszen a hétköznapi ember is tudatában volt az egészségre gyakorolt hatásával. Nagy Károly idejében például egyenesen kötelező volt a fogyasztása az egészség megőrzése érdekében. Lássuk, minek is köszönheti hihetetlen erejét ez a pici, sötét barna vagy aranyszínű magocska.
Ami a lenmagba belefér
A lenmag legnagyobb előnye: a benne található Omega3 zsírsavak és a lignánok. Ez utóbbi felelős a női hormonok egyensúlyban tartásáért, így hozzájárul a termékenység fokozásához, illetve a változókor kellemetlen tüneteit csökkenti. Fontos, hogy fogyasztás előtt a lenmagot őröljük meg, hiszen egészben lenyelve, szinte változatlan formában halad át emésztőrendszerünkön apró mérete miatt. Amihez lenmagfogyasztással hozzájuthatunk:
- Omega 3 zsírsavak
- Rost
- fehérje
- B1-, B6-, E-, K-vitamin
- Mangán
- Magnézium
- Foszfor
- Szelén
- Kalcium
- Vas
- Cink
A lenmag minden előnye
Szervezetünkben lenmagőrlemény vagy lenmagolaj formájában tudja hatékonyan kifejteni hatását a szív- és érrendszerre, illetve menopauza idején, csökkenti a kellemetlen tüneteket. A lenmag lignántartalmának köszönhetően:
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Lassítja az érelmeszesedés folyamatát
- Csökkenti a vérnyomást
- Lassítják az öregedés folyamatát, mivel antioxidáns
- Vírusellenes és antibakteriális hatású
- Csökkentheti az emlődaganat kialakulásának kockázatát
A lenmag további előnyei:
- Gluténmentes, így a belőle készült őrleményt gluténtartalmú lisztek helyettesítésére is használhatjuk
- Rendszeresen fogyasztva csökkenti a vércukorszintet és a vér inzulintartalmát
- Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést, de mindig bő folyadékkal fogyasszuk, hogy ne okozzon székrekedést