Egészség

Előre jelezheti a szívinfarktust egy új magyar eljárás

A jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens, hála az új rizikóbecslő orvosi eljárásnak.

Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása – mondta Maurovich-Horvat Pál kutatóorvos, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa az M1 csatornán. A személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával kívánják elérni.

Elmondása szerint a betegek nagy többsége esetében a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelenti az első tünetét annak, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek, és nem fordulnak orvoshoz.

A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top