Egészség

Makacs és elpusztíthatatlan? Dehogy: van megoldás a korpára

A korpa az egyik leggyakoribb fejbőrprobléma, amely csupán az emberek néhány százalékát nem érinti életük valamely szakaszában. Természetes megoldásokat ajánlunk.

Csak öt százalékunk nem tapasztalja meg a korpa gyötrelmeit élete során. Az orvosi szaknyelv seborrhoeának hívja ezt a látványos, de egyáltalán nem esztétikus jelenséget, ami leginkább a sötét ruháinkon feltűnő. A hajas fejbőr hámlása öröklődő betegség, viszont nagyon sok dolog előhozhatja.

Bőrgyógyászok szerint a korpásodásért alapvetően egy Pityrosporum ovale nevű gomba felelős, amely mindenkinek a fejbőrén ott van, viszont különböző tényezők hatására elszaporodhat. Természetesen a nem megfelelő hajápolás is ezen tényezők egyike, a hajlakk, a zselék, a formázók észszerűtlen használata, a hajsütés és -vasalás túlzásba vitele mind-mind elszaporíthatják ezt a gombát, és lemezes hámlást okozhatnak, de a hormonális egyensúly megbillenése, a rossz egészségi állapot, az allergiás túlérzékenység, a rossz higiénés körülmények, a kialvatlanság, a rossz lelkiállapot, a túlzott cukor-, zsír-, illetve keményítőfogyasztás is állhat a jelenség hátterében.

Fotó: Pixabay

Mivel bőrünk sejtjei folyamatosan megújulnak, az elhasználódott hámsejteknek távozniuk kell, és másként nem tehetik ezt meg, mint hámlás útján. Gond akkor van, ha a hámsejtek kialakulása, érése és lelökődése felgyorsul, a hámsejtek plakkokat, vagyis egybefüggő lemezeket képeznek, és hullanak. Amennyiben ez gyulladással, fájdalommal jár, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert elképzelhető, hogy nem egyszerű korpásodásról van szó, hanem psoriasisról – vagyis pikkelysömörről –, vagy egyéb betegségről, ami akár kopaszodáshoz is vezethet.

Korpa ellen, külsőleg, természetesen 

Ha még nem küzdöttél korpával, el sem tudod képzelni, milyen makacs lehet. A legjobb, ha megelőzöd: próbáld meg a faggyúműködésedet kordában tartani, ne egyél zsíros és édes ételeket, ne moss mindennap hajat, ne használj kemikáliákkal agyontömött samponokat, és alaposan öblítsd ki a hajadból a sampont.

A legtermészetesebb módszer, amit már nagyanyáink is használtak, hogy csillogó, tiszta és korpamentes legyen a hajuk, az ecet. Készíts hajöblítőt egy nagyobb műanyag edényben vagy kancsóban két liter langyos vízből és fél deciliter ecetből, ezzel öblítsd le a hajad. Nem lesz tőle ecetszagú, mégis csillogóvá válik, és egészséges marad.

Ha pedig már beütött a krach, nem kell feltétlenül a legdrágább termék, elégedj meg azzal, ami egyszerűen jó, azaz a kénes samponnal. Igen, büdös és befeketíti az ékszereket, de ki mos fukszban hajat? A gyógyszertárban lehet kapni, igazán hatékony és természetes szer a korpa ellen, akárcsak a Himalája- vagy Holt-tengeri só. Utóbbiakat úgy használhatod, hogy megnedvesítesz egy marék durva sót, és bedörzsöld vele a hajas fejbőröd, majd miután néhány percig rajta pihenteted a keveréket, alaposan leöblíted. A száraz hajbőrön használhatsz teafaolajat is, aminek híresen erős a gombaölő hatása. 

A korpásodás a hideg téli hónapokban súlyosabbá válik, míg nyáron, a melegben jelentősen enyhül, viszont a csupasz bőrre hullt korpa újabb bőrelváltozásokat, gombát okozhat. Súlyosabb esetben – ha nagy mennyiségű korpa jelenik meg, viszketés, fájdalom jelentkezik – érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top