Egészség

Meghalt a 2008 óta kómában fekvő Vincent Lambert

Kilenc nappal azután, hogy leállították mesterséges táplálását.

Meghalt a 2008 óta éber kómában fekvő Vincent Lambert. A férfi egy motorbalesetben szenvedett súlyos agykárosodást, azóta bár önállóan lélegzett, csak mesterséges táplálással tudták életben tartani.

Orvosai és felesége hat évvel ezelőtt úgy döntöttek, leállítják a kezelését, és hagyják meghalni. Szülei azonban ebbe nem egyeztek bele, és bíróságon támadták meg a döntést. Ezek után számos eljárás zajlott az ügyben.

Vincent Lambert

Vincent Lambert (AFP/Europress)

2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, hogy az élelem és a folyadék megvonása nem sérti Vincent emberi jogait. Az ügy Franciaországban megjárta a legmagasabb közigazgatási bírósági szinteket, sőt az Államtanácsot is, és e testületek rendre helybenhagyták a kórház halálos ítéletét.

A szülők végső kétségbeesésükben az ENSZ fogyatékosok jogaival foglalkozó bizottságához fordultak. Pár nappal később azonban a Vincent Lambert mellé kijelölt orvos közölte: május 20-án megkezdik a táplálék megvonását a férfitől, ezzel párhuzamosan pedig a halálig vezető mély altatását.

A mesterséges táplálást végül csak június végén állították le. Lambert kilenc nappal később, július 2-án reggel hunyt el.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top