Egészség

Kontaktlencsében zuhanyzott, fél szemére megvakult

Gyógyszert kapott, műtötték is, de a férfi így is vak lett fél szemére. Szaruhártya-átültetés a következő etap.

A Livescience-re hivatkozva írja a 24.hu, hogy egy angol férfi komoly szemfertőzést kapott, miután kontaktlencsében zuhanyzott, sőt: Nick Humphreys egyik szemére meg is vakult. A 29 éves férfi rendszeresen fürdött kontaktlencsében, mert nem tudta, hogy ezzel emelkedik a fertőzés veszélye. Humphrey szemét az Acanthamoeba keratitis nevű amőba támadta meg. A kórokozó sok esetben a kontaktlencse nem megfelelő használata miatt idéz elő gyulladást a szaruhártyán. Az amőba gyakori a vízben és a levegőben, de csak ritkán okoz fertőzést. Az egysejtű akkor válhat veszélyessé, ha a használók kontaktlencsében fürdenek, úsznak, vagy csapvízzel tisztítják a lencsét. Ilyenkor a lencsén megtapadó kórokozók képesek átvándorolni a szemre.

Image: 355355127, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

A lap megjegyzi, hogy Humphreys nem volt tisztában a veszélyekkel, és idestova hat éve elég gyakran zuhanyzott kontaktlencsében. Megjegyzik, hogy a termékleírásban nem szerepelt figyelmeztetés, és a férfi optikusa sem tért ki a lehetséges problémára. A diagnózis után a férfi szemcseppet kapott, a készítmény azonban nem volt hatásos, és a jobb szemére meg is vakult. Újabb gyógyszerek és két műtét következett, ennek köszönhetően a gyulladást megszüntették, de a férfi a jobb szemével azóta sem lát. Idén augusztusban szaruhártya-átültetést végeznek rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top