Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Kiderült, hogy a szöcskék és a selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.
„Legalább kétmilliárd ember, a Föld lakosságának negyede rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra van szükségük” – fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az is ösztönző, ha egy étel egészséges.
„Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából” – magyarázta a professzor.
A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából. A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslében. Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az antioxidáns-kapacitás. „Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb” – mutatott rá a professzor.
A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.
(MTI)