Egészség

Mióta kevesebbet fizetnek a vérplazmáért, a donor is kevesebb lett

A megélhetési donorok így is kijátsszák a rendszert, amivel a saját egészségüket veszélyeztetik.

2017 elején lépett életbe egy kormányrendelet, amely drasztikusan csökkentette a vérplazma-adományozáskor kapható pénzösszeg mértékét. Pár éve még 8-10 ezer forintot lehetett kapni a vérplazmáért, ám a rendelet óta az összeg az adott évben meghatározott minimálbér alapján alkalmazott órabér ötszöröse lehet, ami  jelenleg 4375 forint – derül ki az Index riportjából. Európa más országaiban a vérplazmáért kapható összeg nincs korlátozva, Bécsben például akár 19 ezer forintnak megfelelő összeget is kaphatunk a plazmaadásért.

A hivatalos indoklás szerint a rendelkezéssel a kormány a teljes véradók számát akarta növelni, mivel úgy ítélték meg, hogy a plazmaközpontok elcsábítják őket. Többen úgy vélik ugyanakkor, hogy nem csupán egészségügyi, de politikai és gazdasági érdekek is álltak a rendelet meghozatala mögött.

vérplazma

A kép illusztráció (iStock)

A Plazmaszolgálat Kft. képviselője szerint azonban a plazmaadási kedv éppen hogy hozzájárul a vérkészlet biztosításához, hiszen egyrészt tűbaráttá teszi az embereket, másrészt a plazmaadóknak évente egyszer kötelező vért adni is.

A rendelet bevezetése óta kevesebb lett a donor, a megélhetési donorok pedig, akiknek nagy szükségük van a plazmaadásért kapott pénzre, több céghez is elkezdtek járni, amivel az egészségüket kockáztatják.

A plazmaközpontok a rendszert úgy próbálják megkerülni, hogy pluszjuttatásokat adnak a donoroknak, például utalványokat vagy kártyán gyűjthető pontokat, melyeket be lehet váltani ajándékokra vagy akár készpénzre.

Hazánkban évente 45 alkalommal lehet plazmát adni, de a donorok egy része kijátssza a rendszert. Hamarosan azonban bevezetik a Nemzeti Donorkizárási és Keresztdonációs regisztert, mely követi majd a donorok aktivitását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top