Egészség

Sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

A két kislány agyának egy része is össze volt nőve. Öt hónappal a műtét után lassan, de biztosan javul az állapotuk.

Sikeresen választottak szét kétéves, fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket egy londoni kórházban – jelentették be az orvosok kedden.

Szafa és Marva Ullah 2017 januárjában született Pakisztánban. A két kislány a koponyájánál volt összenőve, agyuk egy része is összekapcsolódott. „A craniopagus egy kivételesen ritka és összetett állapot” – magyarázta David J. Dunaway, az ikreket operáló sebészcsoport egyik vezetője. A műtétet még februárban végezték el. Az orvoscsoportnak ez volt az eddigi legbonyolultabb operációja.

Szafa Marva Ullah sziámi ikrek

Szafa és Marva Ullah (Northfoto)

Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük össze legyen kapcsolódva. Évente világszerte 50 craniopagus-iker születik, közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját.

Dunaway elmondta, hogy a műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek abban a sebészeknek, hogy megtervezzék és begyakorolják a műtétet a komplikációk minimalizálása érdekében.

Az operációt a londoni Great Ormond Street-i kórházban végezték el. A kislányokat négy hónappal később bocsátották el a kórházból.

„Ezek a korszerű tudományos technikák nagyon megnövelték Szafa és Marva sikeres operációjának esélyeit. Az agyuk sokkal jobban össze volt nőve, mint az a korábbi hasonló eseteknél előfordult, így ez egy jóval komplikáltabb műtét volt” – hangsúlyozta a kórház közleménye.

Öt hónappal a műtét után az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javul. Orvosaik szerint a most következő időszak nagyon lényeges a felgyógyulásukhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top