Egészség

Magyarország majd 10 százaléka alkoholista – mondja Zacher Gábor

A toxikológus szerint minden családra jut egy.

Az MTI idézi a szakember szavait. Dr. Zacher Gábor az M1-nek nyilatkozott. Elmondta, hogy tiszta szeszben kifejezve (96 százalékos alkohol) fejenként átlagosan 14 liter alkoholt isznak a magyarok egy évben, és évente harmincezren halnak meg valamilyen alkohol okozta megbetegedésben. Zacher arról is beszélt, hogy Magyarországon a kábítószer nem okoz akkora gondot, mint az alkohol: húszezer kábítószerfüggő van, kábítószer okozta megbetegedésben pedig évente negyvenen halnak meg. Úgy véli, ez azért van, mert a kábítószerről többet beszélnek, az alkoholproblémákról viszont alig. Javaslata szerint Magyarországra kellene egy alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégia, amely egy felmérésből és egy jövőképből áll.

Zacher Gábor toxikológus / MTI Fotó: Mohai Balázs

Zacher azt is elmondta, hogy Európában sok új kábítószer jelenik meg, az Európai Drogmonitorozási Központ tavaly 55, 2017-ben 51, 2016-ban 80, előtte 100 új szert regisztrált. A szerek nagy része Kínából érkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top