Egészség

Így éld túl a nyarat légkondi nélkül: 5 tipp otthoni hűsölésre

Úgy érzed magad a lakásodban, mint egy gigantikus sütőben? Ha nincs otthon légkondi, és még tetőtérben is laksz, biztos, hogy nem sietsz haza, a meleg elől enyhülést keresve, de néhány egyszerű praktikával lejjebb viheted a hőmérsékletet.

Légkondi nélkül is van élet, próbáld ki a következő tippeket!

Csökkentsd a párát!

Amikor a lakás hűtésére gondolsz, nem elég a levegő hőmérsékletét lejjebb vinni, a páratartalomra is ügyelned kell. Alapszabály, hogy ha magas a levegő páratartalma, akkor melegebbnek érezzük a levegőt is. Vagyis ha mostál, lehetőség szerint ne a lakásban teregess: ha nincs erkélyed, akkor használd a belső gangot.

Szerezz be szobanövényeket!

Nem mindegy, hogy milyen növények vannak a lakásodban, ugyanis azok, amelyek sok vizet igényelnek, a gyakori locsolás miatt növelhetik a hőérzetedet. Érdemes olyan szobanövényeket tartanod a lakásban, amelyek kevés vízzel is beérik, ugyanis ezek a szoba páratartalmát is felélik. A pálmafélék, az aloe vera, az anyósnyelv, a vitorlavirág és a zöldike is segíthetnek a kánikula átvészelésében.

Használd okosan a ventilátort!

Tény, a ventilátor nem hűti a levegőt, de megmozgatja, és a párát is kipörgeti a lakásból. Sőt a bőrödről is segít felszárítani az izzadságot, így komfortosabban fogod magad érezni. Plusz, ha a ventilátor elé egy, a fagyasztóban lehűtött vizes palackot teszel, hűvösebb levegőt forgat feléd. Este pedig, amikor már némiképp lehűlt az idő, tedd az ablakba a ventilátort, hogy ne a benti meleg levegőt, hanem a kintit kavarja.

Csinálj kereszthuzatot!

A szellőztetés magától értetődőnek tűnhet, de ha a hőmérséklet 40 fok körül jár, nem biztos, hogy sok kedved van kinyitni az ablakot. Pedig ha kereszthuzatot csinálsz, nemcsak a levegő frissülhet fel, hanem a légmozgással a hőérzeted is elviselhetőbb lesz. Támaszd ki az ablakokat, ajtókat, hogy a huzat ne vágja be, és szellőztess 10 percet!

Sötétíts be!

Húzd le a redőnyt, csukd be a spalettákat, vagy szerezz be fényzáró sötétítőket, és nappalra sötétíts be! Ha még nincs fényzáró függönyöd, szerezz be egyet, ugyanis a black out függöny nemcsak a napfénytől védi a lakást, hanem segít kint tartani a meleget is. De tehetsz az ablakra autóknál használatos napvédő fóliát is, azzal is csökkentheted a szaunaérzést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top