Egészség

Bőrgyulladást okozhat a sárgarépa

Meg a zeller, a petrezselyem és az édeskömény is, sőt úgy en bloc az ernyősvirágzatú növények.

A Nébihre hivatkozva írja az MTI, hogy bőrgyulladást okozhatnak az ernyősvirágzatú vadon élő és termesztett növények is, amelyek sejtnedve a bőrfelületre kerülve égési sérülésre emlékeztető hólyagosodást idézhet elő, ezért fokozott óvatosságra intenek. A vadon termő ernyősök közül a vadmurok, a pasztinák, a közönséges medvetalp, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, míg a termesztettek közül a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa és az édeskömény többszöri érintése is bőrgyulladást okozhat.

Fotó: Profimedia

Megjegyzik: a Magyarországon néhány helyen megtalálható kaukázusi medvetalp és Sosnowsky-medvetalp súlyos bőrgyulladást képes kiváltani, miután már egyszeri érintésük után is erősen fényérzékennyé válik a bőr. Az ernyősvirágzatú növényeknél a szár, a levelek, a virágok, sőt több fajnál a termés és a gyökerek is furokumarinokat tartalmaznak. A növények megérintésekor sejtnedvük a bőrfelületre kerül, többszöri érintkezés hatására a bőr az adott területen fényérzékennyé válik. A furokumarinok a napfény UV-sugarainak hatására bomlanak, a képződő bomlástermékek hatására égő érzés jelentkezik, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, súlyosabb esetekben 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

Hogy úszhatom meg?      

Megfelelő védőöltözettel. A Nébih megjegyzi, hogy ha az óvatosság ellenére mégis a bőrfelületre jut az ernyősvirágzatú növények sejtnedve, azt minél előbb le kell mosni, az érintett területet ruhával kell letakarni, hogy ne érje napfény. Súlyos tünetek esetében pedig bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top