Egészség

Ismerd fel időben a kiszáradás tüneteit – életmentő lehet!

Nyáron nemcsak a napszúrástól és a napégéstől, hanem a kiszáradástól is meg kell óvnod magad. Ne legyints rá, vedd komolyan, ha a szervezeted folyadék után sóvárog!

Évek óta másról sem hallani, mint a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról, a nyári hónapokban mégis sokan kiszáradnak, miközben még csak a tüneteket sem ismerik fel.

Miért olyan fontos a folyadékpótlás?

Szervezetünk körülbelül 60 százaléka víz, ami a sókkal együtt alapvető szükséglet a működéshez. Nélkülük vérnyomásunk, vérkeringésünk és nedvkeringésünk sem működik megfelelően. Ha a testünk víztartalmának 10 százalékát elveszítjük, már az is kihívást jelenthet, hogy megálljunk egy helyben, stabilan.

A folyadékveszteséggel járó betegségek, a sportok, az izzasztó nehéz fizikai munka és bármilyen tevékenység, amit hosszabb ideig végzünk a tűző napon vagy magas hőmérsékleten, nagy páratartalmú helyiségben, gyorsan kiszáradáshoz vezethetnek. De a nagy melegben séta közben is könnyen rosszul lehetünk, ha nincs nálunk víz. A nagymértékű folyadékvesztés a felnőtt szervezet számára is súlyos következményekkel járhat, a babáknál azonban még fokozottabban kell ügyelnünk: a kicsik szervezete sokkal hamarabb reagál a folyadékhiányra, így a nyári hőségben, valamint a hányással, hasmenéssel kísért betegségek közben és után fontos, hogy pótoljuk a kiürült folyadékot.

Miből veheted észre, hogy kiszáradtál?

A kiszáradás felé vezető útra léptél, ha az ajkaid kicserepesednek, szédülsz, a bőröd száraz, és görcs húzza a lábadat, karodat. Fontos, hogy tudd, a kiszáradás nem egyik pillanatról a másikra következik be, ezért, ha a kezdeti tüneteket észleled, és nem veszed félvállról a folyadékpótlást, könnyen megelőzheted a bajt. Ha azonban nem iszol eleget, a szédülés után más tüneteket is tapasztalhatsz: az arcod kipirosodása, a szaporább pulzus, az ingerlékenység, az álmosság komoly figyelmeztető jelek lehetnek.

A dehidratációra utal még a sötétebb, erőteljesen sárga színű vizelet, a szemek besüppedése, a furcsa, irracionális viselkedés, valamint az is, ha a kezeden megcsíped a bőrt, és nem áll azonnal vissza a helyére. Sőt, extrém esetekben, amikor a kiszáradás már előrehaladott fázisban van, síráskor még a könnyezés sem indul meg.

Hogyan előzheted meg?

Fontos, hogy mindig legyen nálad víz: szerezz be egy kulacsot, amibe otthon tölts vizet, és vidd magaddal. Ha nem extrém magas a hőmérséklet, a napi 2 liter folyadék is elegendő, de a nagy melegben, vagy ha könnyen megizzadsz, vagy sportolsz, napi 3 liter az adagod. Mellőzd azokat az italokat, amik vizet vonnak el a szervezetből, vagyis a kávé és az alkohol nem a legjobb választás, ha a hőmérséklet magasra kúszik. De megértjük, ha ne akarsz lemondani a reggeli kávéról, és azt is, ha az esti beszélgetés közben szeretnél meginni egy pohár bort, viszont ebben az esetben mindig igyál vizet is a kávéd és az alkohol mellé.

De nemcsak vízzel, teával és természetes gyümölcslevekkel, hanem ételekkel is pótolhatod a folyadék egy részét: különböző levesek, a görögdinnye, a sárgadinnye, az őszibarack és az uborka is mind jó választás, ha a hidratálás a cél. A kiszáradást megelőzheted azzal is, ha előre gondolkodsz, és ha lehetőséged van rá, úgy alakítod a napodat, hogy a déli órákban ne tartózkodj a tűző napon. A fejeden viselj kendőt vagy könnyű kalapot, a ruházatod pedig legyen jól szellőző, világos színű. Ha sportolni készülsz, vagy megterhelő fizikai munka előtt állsz, már legalább fél órával a megkezdése előtt igyál egy-két pohár vizet, és természetesen közben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top