Egészség

Súlyos trópusi betegséget terjeszthet a Margitszigeten talált szuperkullancs

Magyarországon eddig ismeretlen kullancsfajra bukkantak Budapest szívében, amely akár a vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti.

Egy Magyarországon eddig ismeretlen kullancsfajra bukkantak a Margitszigeten – írja az Infostart.

„Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megjelenés ténye az, ami igazából érdekes, a mennyiség szerencsére elhanyagolható. A margitszigeti sünöket vizsgáltuk, ezek rengeteg kullancsot hordoznak a testfelületükön. Tízezer kullancsot azonosítottunk, ezek közül egyetlenegy volt nem őshonos, afrikai kullancs” – mondta az InfoRádiónak Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa.

Képünk illusztráció (Fotó: Daniel Karmann / dpa)

A felfedezés arra figyelmeztet, hogy egy ilyen vagy ehhez hasonlóan veszélyes parazita a magyar főváros közepén is bármikor megjelenhet. A kórokozók terjesztése szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. „Egyrészt azért, mert embert is viszonylag gyakran csíphet, ami nem igaz a kullancsok nagy részére, ráadásul ott, ahol őshonos – Afrikában, a Balkánon és a Mediterráneumban –, terjeszti a krími-kongói vírusos lázat. Ez egy viszonylag komoly megbetegedést okozó vírus, és nincs ellenszere, ezért fontos tudnunk, hogy ez a kullancsfaj hol tart a terjedésében, ugyanis kifejezetten jól képes terjedni” – hangsúlyozta Földvári Gábor.

A kutató szerint valószínű, hogy a parazita a költöző madarakkal jutott el hazánkba. Mint mondta, aggodalomra semmi ok: minimális az esélye annak, hogy ha most valaki a Margitszigetre látogat, ezzel az új kullancsfajjal találkozzon, ám a városokban is elterjedt közönséges kullancs is épp elég veszélyt jelent. „Semmiképp nem kell megijedni a kullancstól a városi parkokban piknikezve – magyarázta –, de amennyiben el akarjuk kerülni kontaktust velük, akkor minél kevesebbet kell az aljnövényzettel érintkezni. A margitszigeti nyírt gyepen labdázni tehát nem igazán veszélyes, a bozótosban viszont sűrűbben fordulnak elő. Ám ez sem kell hogy elriasszon a városi parkok látogatásától.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top