Egészség

Fény derült 30 éves fejfájása okára: férget találtak az agyában

Az 59 éves kínai férfit megműtötték, így végre fájdalom nélkül élhet.

Zhang fejfájásos tünetei még 1989-ben kezdődtek. Éppen kártyázott a barátaival, amikor a karja és a lába ok nélkül rángani kezdett, habzott a szája, majd el is vesztette eszméletét. Aggódó családja egy kantoni kórházba vitte, ahol epilepsziát diagnosztizáltak nála, amelyre gyógyszeres kezelés írtak fel.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 évben rendszeresen szedte a gyógyszereket, továbbra is alkalmanként jelentkeztek a rohamok és az ájulás, valamint gyakran szenvedett fejfájástól. A férfi csak a múlt hónapban tudta meg, tüneteit valójában az agyába tapadt féreg okozta.

Tünetei 2015-ig szórványosak voltak, de utána rendszeressé és súlyosabbá váltak, és így már nem tudott normális életet élni. Szeretett volna megszabadulni a fájdalomtól és a görcsöktől, így Zhang több orvost és kórházat keresett fel, de mindenhol ugyanazt a választ kapta: epilepsziában szenved.

Szerencsére a guangzhoui kórház orvosai elvégeztek nála egy koponya-MR-vizsgálatot, melynek során furcsa sérüléseket találtak a férfi jobb frontális lebenyében. A vérvizsgálat pedig paraziták jelenlétét mutatta ki testében, és nem sokkal később felfedeztek az agyában egy 10 centiméteres férget.

Zhangot azonnal megműtötték, és eltávolították agyából a parazitát, amiről az orvosok elképzelni sem tudják, hogy élhetett 30 évig a férfi agyában. Yan Xueqiang, az idegsebészeti osztály főorvosa elmondta, hogy édes folyóvíz ivása vagy nem megfelelően hőkezelt hüllők, például békák és kígyók fogyasztása okozhat parazitafertőzést.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top