Egészség

Gyógyszertárban adnak hepatitis C elleni kezelést a bécsi kábítószerfüggőknek

És mellette ópiáthelyettesítő szert is adnak nekik.

A „Let’s End Hepatitis C in Vienna” elnevezésű projekt keretében már a gyógyszertárban, az ópiáthelyettesítő szerrel együtt megkapják a hepatitis C elleni gyógyszereket azok a bécsi drogfüggők, akik fertőzöttek, és ópiátszubsztitúciós kezelést kapnak.

Az ellátással eddig 370 intravénás droghasználót gyógyítottak ki a hepatitis C-ből.

Becslések szerint Ausztriában 20-30 ezerre tehető a hepatitis C-fertőzöttek száma, az injektáló szerhasználók körében különösen magas, 60-80% az arányuk. Mivel a betegség a modern gyógyszerekkel már jól gyógyítható, az osztrák főváros Hepatitis C-hálózatot hozott létre és „Let’s End Hepatitis C in Vienna” címmel programot dolgozott ki a fertőzött droghasználók kezelésére.

A projekt keretében a szerhasználók a simmeringi Ludwigs gyógyszertárban már nemcsak a leszokást illetve ártalomcsökkentést célzó ópiátszubsztitúciós készítményhez jutnak hozzá, hanem a hepatitis C elleni gyógyszerekhez is. Így biztosítani tudják, hogy az érintettek tényleg rendszeresen bevegyék a hepatitis C elleni szereket – ami kulcsfontosságú a gyógyuláshoz –, és az alacsony küszöbű ellátással egy olyan csoportot is elérnek, amelyet egyébként nagyon nehéz lenne bevonni a hagyományos egészségügyi ellátásba.

A modell annyira sikeres, hogy eddig 370 intravénás droghasználónál felügyelték a gyógyszerek bevételét, és 99,6%-os gyógyulási arányt értek el.

Az újszerű kezelési lehetőség mellett szűrőprogramot is indítottak. Egy diplomás ápolókból, pszichológusokból és szociális munkásokból álló csapat vetésforgóban két hónapig várja a kilenc bécsi egészségügyi hivatal egyikében az ópiátszubsztitúciós terápiában részt vevőket, hogy a helyettesítő szerek felírása mellett a hepatitis C-fertőzésről is tájékoztassák őket, és beleegyezés esetén mindjárt el is végezzék a tesztet.

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top