Egészség

Teste minden belső rezdülését hallja egy nő

Egy ritka állapot miatt a vénáiban folyó vértől kezdve a szeme mozgásáig mindent hall a skót nő.

Gemma Cairns nem emlékszik arra, hogy mikor tapasztalt utoljára teljes csendet. A 32 éves skót nő ugyanis még külső zaj hiányában is folyamatosan zajt észlel, hiszen mindent hall, ami a testében zajlik, kezdve a vénáiban lüktető vérétől a szeme mozgatásáig.

Gemma amióta csak az eszét tudja, mindig hallotta a testéből származó zajokat, de csak akkor tudatosult benne, hogy ez nem normális, amikor tinédzserkorában mesélt erről édesanyjának.

„Soha nem hallottam a teljes csendet. Mindig voltak zajok. Mindig hallottam, hogy mozog a szemem, és a szívverésemet a fejemben” – mesélte a nő. „Ez megmagyarázhatatlan. Nem tudom elmagyarázni valakinek, hogy valójában milyen” – tette hozzá.

Az orvosok sokáig nem tudták, mi okozza a fura tüneteket, majd amikor a nő 2016-ban Glasgow-ba költözött, ott találkozott egy olyan szakemberrel, aki végül diagnosztizált nála egy ritka rendellenességet. Ennek lényege, hogy Gemmának hiányzik egy apró csontocska mindkét füljáratában, ami hatással van mind a hallására, mind az egyensúlyára.

Új orvosa műtétet javasolt, és annak ellenére, hogy Gemma tudja, hogy a beavatkozással kockáztatja a hallását, tavaly szeptemberben megoperáltatta jobb fülét, és októberben újabb műtét vár rá, amikor a bal hallójáratán végzik el a korrekciót. Reméli, hogy ezután végre megtapasztalja a tökéletes csendet.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top