Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

A mesterséges intelligencia már a depressziót is gyógyítja

Két friss kutatás is napvilágot látott, melyek azt vizsgálták, hogy a mesterséges intelligencia bevonásával pontosan meg lehet-e mondani, mely depressziós betegnél melyik antidepresszáns fog beválni.

A UT Southwestern Orvosi Központ szakértőinek kutatása azért is hatalmas jelentőségű, mert az antidepresszánsok szedése rengeteg mellékhatással jár. A rossz gyógykezelés pedig csak tovább ronthatja a mentális beteg állapotát. Ezért a tudósok azt elemezték, hogy az agyi aktivitás mesterséges intelligenciával segített megfigyelésével előre lehet-e jelezni, melyik depressziós betegnek melyik antidepresszáns lesz hatásos – írja a 24.hu.

Mindkét kutatásban 300 alany vett részt, köztük egészségesek és depresszióban szenvedők. Az utóbbiak egy része antidepresszánst kapott, a másik placebót. A kutatók az antidepresszánst szedőknél két hónapon belül találtak összefüggést az agyműködés és a gyógyszerek hatékonysága között.

A kísérlet során a résztvevőknek képeket kellett nézegetniük, melyekre valamilyen érzelmi töltettel rendelkező szót vagy képet tettek a kutatók. A résztvevőknek fel kellett olvasniuk, mit látnak, majd jöhetett a következő kép.

Közben képalkotó eljárásokkal megvizsgálták az agyukat, beleértve azokat a területeket, ahol elvileg hatnia kellett a gyógyszernek. Ezek után a mesterséges intelligencia beazonosította azokat a területeket, amelyek a legtöbbet elárultak arról, hogy az antidepresszáns hatni fog-e vagy sem. Akiknél például a képek abnormális idegi válaszokat adtak, nyolc hét alatt nem sokat fejlődtek az antidepresszánsoknak köszönhetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top