Egészség

Leállhat a baleseti ellátás

68 baleseti sebész nyújthatja be rendkívüli felmondását október elsejével.

Rendkívüli felmondását helyezte kilátásba október elsejére 68 baleseti sebész, ha a kormányzat nem teljesíti korábbi ígéreteit. 54 traumatológián az önkéntes túlmunkavállalásaikat mondhatják vissza a traumatológusok – írja a Népszava.

A traumatológusok júniusban rendkívüli közgyűlésen elhatározták, hogy az egyre romló ellátási körülmények miatt tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal. 

A Magyar Traumatológusok Társasága finanszírozási javaslatokat is készített, a nyári tárgyaláson pedig azt ígérték nekik, hogy a kormányzati egyeztetés után szeptembertől életbe is léphetnek az új finanszírozási szabályok. Ennek értelmében az ellátásért járó díjakat emelték volna, ezen felül a kormányzati tárgyalócsoport vállalta a traumatológiai ellátásért fizetett térítés későbbi, fokozatos növelését is. A kormányzat akkor legkésőbb nyár végéig ígért választ a szakmai szervezetnek, ám ez a mai napig nem érkezett meg.

Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ

A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ épülete a Fiumei úton.
MTVA Fotó: Váli Miklós

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet, valamint a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án újabb levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), melyben kilátásba helyezték, hogy ha továbbra sem kapnak választ, október elsejével benyújtják rendkívüli felmondásukat.

„Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz” – írták.

A levélre egyelőre senki sem reagált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top