Egészség

Fittyet hányt a genetikára és az orvosok jóslataira – 77 éves Európa legidősebb Down-szindrómása

Amellett, hogy mindennek úgy örül, mint egy kisgyerek, és folyton mosolyog, az egészséges táplálkozás és a sok mozgás lehet a titka.

Bár hamarosan 80 gyertya ég a születésnapi tortáján, Georgie Wildgust ugyanolyan lelkes, kíváncsi, mint egy kisgyerek, aki a legapróbb dolgoknak is képes önfeledten örülni. Az egyik legkedveltebb elfoglaltsága a tánc, ha zenét hall, bárhol, bármikor táncra perdül a Nagy-Britanniában élő örökifjú Down-szindrómás, akinél nincs idősebb Európában.

Amikor Georgie világra jött, az orvosok azt mondták a szüleinek, hogy készüljenek fel rá, hogy a fiuk nem fogja megérni a kamaszkort. Szerencsére nem lett igazuk, a kisfiú nem csak a tinédzserkort élte meg boldogan, hanem felnőttként is nagy dolgokat vitt véghez: a már nyugdíjas bácsi egykor kertészként dolgozott, és rengetegszer sikerült megmutatnia azoknak, akik előítéletekkel tekintettek rá, hogy nagy hiba másokat anélkül beskatulyázni, hogy megismernénk őket.

Georgie unokahúga, Nikki Wright könnyekig hatódva mesélt arról, milyen csodás gyerekkora volt a nagybátyjának, ami leginkább annak köszönhető, hogy szülei elhalmozták a szeretetükkel és olyannak fogadták el, amilyen, ahelyett, hogy elfordultak volna tőle: „Abban az időben a hozzá hasonló gyerekeket intézetekbe zárták és teljesen elszigetelték a külvilágtól, ő azonban szerettei körében nevelkedett. A szülei sosem mondtak le arról, hogy Georgie teljes életet élhessen: hittek benne, és mindig azzal biztatták, hogy bármire képes lehet. Mindent meg is tettek azért, hogy a fiuk egyre több dolgot megtanuljon, számukra a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy ő is együtt játsszon a környékbeli gyerekekkel. Soha nem csúfolták ki és senki nem űzött gúnyt belőle, sőt nagyon figyelmesek voltak vele, és ha kellett, örömmel segítettek neki.”

Georgie ma egy 12 fős közösségben él, mindennapjait tánccal, színezéssel és fagyizással tölti. Mindig mosolyog és mindenkivel kedves, valószínűleg azért, mert az emberek mindig jó szívvel fordultak felé. A 77. születésnapját családja és barátai körében ünnepelte augusztus 16-án, az összejövetelnek – amiről még a People magazin is hírt adott – minden pillanatát élvezte. „Kimondhatatlanul büszkék vagyunk rá! Az pedig csak hab a tortán, hogy már ennyi idős, a Down-szindrómások körében ez igazi ritkaságnak számít, főleg annak tudatában, hogy a nagymamámnak azt mondták a kórházban, hogy örülhet, ha 10 éves koráig él. Hála az égnek, óriásit tévedtek!” – lelkendezett Georgie unokahúga.

Európa legidősebb Down-szindrómásának édesanyja szabónőként dolgozott, édesapja pedig földműveléssel próbálta meg eltartani a családját. Nottinghamben éltek, ahol a gyerekek a város főterén játszottak – sem a kicsiket, sem a nagyokat nem zavarta, hogy Georgie is velük tartott, hiszen ő is a csapat fontos részévé vált. Az orvosok felajánlották a családnak a lehetőséget, hogy intézetbe adják sérült gyermeküket, de a szülők hallani sem akartak róla. Minden eléjük gördülő akadályt leküzdöttek, és Georgie-t szeretetben, elfogadással nevelték. „A nagybátyám nagyon szeret a tengerparton sétálgatni, halat, sült krumplit és jégkrémet enni. Minden héten felhívjuk Skype-on a nővérét, aki Ausztráliában él, Georgie részletesen elmeséli neki, hogy mi minden történt vele az elmúlt napokban” – tette hozzá Nikki Wright.

A Down-szindrómások között a szintén brit gyökerekkel rendelkező Kenny Cridge számított a világrekordernek 79 évével, ő azonban idén áprilisban távozott az élők sorából. Nincs tőlük sokkal lemaradva az Olaszországban élő Luciano Maronese sem, aki szintén túl van a hetedik ikszen. Lucianónak négy testvére van, akik sokat segítettek neki abban, hogy képes legyen az önállóságra. Az ő gyerekkora nem volt olyan felhőtlen, mint amilyennel Georgie büszkélkedhet, néhány évig ugyanis egy intézetben nevelkedett. Ma azonban egy olyan szerető közösségben él, ahol a hozzá hasonlók családtagként szeretik. Nagyon szeret festeni és imád utazni, ezét mindig elsőként jelentkezik azokra a kirándulásokra, amiket a gondozóik szerveznek.

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top