Egészség

Általános iskolai tananyag lesz az újraélesztés

Az Országos Mentőszolgálat segítségével a 7. évfolyamos diákok tanulhatják meg az újraélesztés technikáját.

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Horváth Ildikó az újraélesztés világnapjához, október 16-ához kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta, ebből a pénzből a 7. évfolyamos diákoknak lesz lehetőségük arra, hogy elsajátítsák az újraélesztés technikáit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársainak segítségével.

Hozzátette, a laikus életmentés, az újraélesztés tanulható, és egy felsős diák már rendelkezik kellő fizikai erővel, bátorsággal, fegyelmezettséggel ahhoz, hogy adott esetben segíteni tudjon egy másik emberen.

Az államtitkár azt mondta, a mentőszolgálatnak köszönhetően Magyarországon van már hagyománya a laikus életmentésnek, és fontos, hogy ez a program támogatást kapjon. Ezért indítják el a 7. évfolyamos diákoknak az újraélesztés oktatását. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta: a mentőszolgálat évente 8 ezer esetben találkozik közterületi újraélesztéssel, és a különböző programoknak köszönhetően az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma. 

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top