Egészség

Műtét közben lett rosszul az orvos a SOTE-n – frissítve

Hétfőn, a Semmelweis Egyetem egyik műtőjében műtét közben lett rosszul egy orvos. Mivel már a mobilklímákat is leszerelték, dögletes bűzben és melegben folynak a műtétek.

A Magyar Hang híre szerint a Semmelweis Egyetem (SOTE) műtőiben jelenleg 26-28 fokig melegszik a levegő, a páratartalom és a bűz azonban így is elviselhetetlen. Néhány héttel ezelőtt az átmeneti megoldásként bevetett mobil légkondi berendezéseket is leszerelték, miközben

a rossz szellőztetőrendszert sem javították meg.

A mobilklímák és a levegőcsere teljes hiánya miatt a magas páratartalom egyrészt erősen növeli a fertőzésveszélyt, másrészt elviselhetetlen munkakörülményeket okoz, miközben árt a műtő méregdrága berendezéseinek is.

A levegő büdös, szén-dioxiddal, altatógázzal és emberi szövetek égett szagával telített, miközben a páratartalommal a trópusi esőerdőket idézi. Mindenki rosszul van, a műtős személyzet gyengélkedik, az egyik orvos több órára kidőlt
– idézi forrását a Magyar Hang. A lap által

a Semmelweis Egyetemnek feltett kérdésekre nem érkezett válasz.

A Semmelweis Egyetem több klinikája mellett egyes vidéki kórházakban sem működik már a beépített klímaberendezés, így nincs megoldva a levegő hűtése, illetve cseréje. Mobilklímákkal próbáltak javítani a helyzeten, ám ennek ellenére is 30-35 fokos melegben folytak az operációk. A probléma hosszú évek óta fennáll, az intézmény vezetése pedig annak ellenére nem tesz semmit, hogy az orvosok rendszeresen panaszkodnak a méltatlan állapotokra.

A SOTE közleménye az üggyel kapcsolatban: 

„A Magyar Hang nevű portál állításaival ellentétben a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinika műtőiben maximum 22–23 fokig emelkedik a hőmérséklet. A klinika Üllői úti részlegén folyamatban van egy új klímarendszer kiépítése, a forrás rendelkezésre áll, a munkák várhatóan a jövő év elején kezdődnek. A klinika egyik orvosát valóban leváltották műtét közben, de pillanatnyi szédülése nincs összefüggésben a terem klimatizáltságával.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top