Egészség

Kiderült: halálos párosítás a cigi és az alkohol

Együtt még halálosabb az alkohol és a cigaretta.

Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy azok az emberek, akik dohányoznak és alkoholt is fogyasztanak, harmincszor nagyobb valószínűséggel kaphatnak száj- vagy torokrákot, mint azok, akik csak az egyik káros szenvedéllyel élnek.

Az alkoholproblémák ellen küzdő Skót Egészségügyi Akció (Shaap) az alkoholfogyasztás és a rák közötti kapcsolatokra mutatott rá, valamint az orvosi személyzetnek és a betegeknek ad tanácsokat a kockázat csökkentésére és a tünetek észlelésére. A Shaap jelentése az alkohol és a dohányzás közötti kapcsolatokat vizsgáló kutatásokra támaszkodik, amelyek azt találták, hogy a mindkettőt fogyasztó embereknél harmincszor nagyobb az esélye az ajak-, a száj-, a garat-, a gége- és a nyelőcsőrák kialakulásának.

A kutatás azt is bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy az alkoholfogyasztás akadályozhatja a rákból való felépülést, valamint néhány kemoterápiás gyógyszer működését.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top