Egészség

Kutatás: 10 évvel előbb halhat meg az, aki depressziós

A jelentős kutatásban 7,4 millió ember adatait nézték át az 1995 és 2015 közötti időszakból.

Az Aarhus Egyetem kutatása igazolta a régen sejtett jelenséget, hogy a mentális betegségekben szenvedők előbb halnak, mint az egészséges emberek. Ez az első olyan kutatás, ami átfogó, hosszú időt ölel fel, és tényleg releváns eredményekkel szolgál – írja az egyetem sajtóközleményére hivatkozva a 24.hu.

A kutatók 7,4 millió ember adatait nézték át 1995 és 2015 közötti időszakból. Külön kategorizálták a mentális rendellenességeket, ezzel meg tudták állapítani, milyen különböző hatással vannak az emberek életére, hiszen máshogy befolyásolja a mindennapokat a depresszió, a szorongási rendellenességek és a drog- és alkoholhasználattal összefüggő rendellenességek. A kutatásban képesek voltak kizárni a többi korai halálokot is, mint amilyen a rák, a cukorbetegség és az öngyilkosság.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiaknál általánosságban 10, a nőknél 7 évet vesz el az életükből a mentális betegség. A depresszió például különösen nagy hatással van a halandóságra, nemcsak azért, mert drámaian megnöveli az öngyilkosság kockázatát, de fogékonyabbá teszi az embereket az olyan szomatikus állapotokra, mint a rák, a cukorbetegség, valamint a légzőszervi megbetegedések.

A kutatók szerint az összefüggések aggodalomra adhatnak okot, ahogy az is, hogy a testi betegségek milyen összefüggésben vannak a lelki problémákkal: a depressziósok például jellemzően nem veszítenek annyi évet a rákos megbetegedések miatt, viszont aránylag korán kialakulhatnak náluk légzőszervi betegségek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top