Egészség
Hirdetés

A jövő fogászata megérkezett, és nem is olyan félelmetes

A digitális forradalom és a 3D nyomtatás immár a fogorvoslás területére is megérkezett. Ez az orvosnak könnyebb munkát, a betegnek pedig kevesebb fájdalmat és gyorsabb megoldást jelent a fogpótlásra.

Sokszor szidjuk a kütyüket, mondván, rabolják a figyelmünket, a szabadidőnket, de ez csak a modern technológia egyik oldala. Másfelől viszont csodálatos dolog a 21. században élni, hiszen míg anyáink még a patakra jártak mosni, és a háztartási munkával töltött idő gyakorlatilag kitöltötte az életüket, addig nekünk már természetes, hogy csak bedobjuk a szennyest a mosógépbe, megnyomunk egy gombot a mosogatógépen, és amíg a készülékek elvégzik helyettünk a munkát, mi nyugodtan csinálhatunk mást. Emellett okostelefonnal menedzseljük a mindennapjainkat, a csuklónkon egészségünket folyamatosan monitorozó multifunkcionális órát hordunk, digitálisan vezérelt otthonokban lakunk, és az autóink is lassan önvezéreltek lesznek. 

Az elmúlt években a technológiai fejlődésnek hála, az orvostudományban is megjelentek olyan innovációk, amiket nem is olyan régen még csak sci-fi-filmekben láttunk. A nanoterápia, a genomcsere és a 3D nyomtatás azonban ma már kőkemény valóság, amivel például új végtagokat és egyéb mesterséges szerveket lehet előállítani. Mivel november a fogászati hónap, most arról lesz szó, hogy a jövő bizony erre a területre is megérkezett.

A fogorvoslás világában olyan új eszközök jelentek meg, amelyek mindamellett, hogy a szakemberek precízebb munkavégzését segítik, az eddig fájdalmasnak hitt kezelésekhez való érzelmi viszonyulásunkat is megváltoztathatják. A különböző számítógép-vezérelt fogászati eszközök mérnöki pontosságának és hatékonyságának köszönhetően a kezelések a korábbi eljárásokhoz képest szinte semmilyen kellemetlenséggel nem járnak. A többi között erről szól ez a TED-előadás is:

Remélhetőleg, ha az ilyen készülékek szélesebb körben is elterjednek, a fogorvosi kezeléseket halogató emberek száma is csökkenni fog. Ránk is férne, mivel a fogazatunk állapotát tekintve nagyon rosszul állunk mi, magyarok – erről beszélt az a fogorvos is, aki korábban név nélkül nyilatkozott nekünk. 

Az idő ráadásul foghiány fennállása esetén kritikus tényező. Ha nem sikerül a hiányzó fogat időben pótolni, az emésztési problémát, fej- és nyakfájást, vagy a meglévő fogak elvándorlása miatt a rágás módjának és az arc esztétikájának nagyfokú megváltozását is eredményezheti.

Ezért ilyenkor érdemes a leggyorsabb és legmodernebb megoldást, a fogbeültetést választanunk. Az ehhez szükséges speciális implantációs technikák és berendezések is rohamszerű tempóban fejlődnek: megjelentek a fog készítéséhez elengedhetetlen koronakifaragó és frézgépek, speciális égető kályhák, és már itthon is elérhetőek olyan fogászati központok, ahol mindezek mellett még fémmentes, szövetbarát anyagokból, például cirkonból is készülnek fogművek.

A legnagyobb innovációnak mégis az úgynevezett intraorális (azaz szájon belüli) szkennert tekinthetjük, ami, úgy tűnik, teljesen kiválthatja a hagyományos lenyomatkanállal végzett szilikon- vagy gipszminta készítését. Utóbbi nemcsak a fogorvos munkáját könnyíti meg azáltal, hogy azonnal mikrométerre pontos képet kap, hanem a páciens számára is kényelmes, mert ezzel kiküszöbölődik a korábbi eljárás miatt esetleg felmerülő öklendezési reflex. Az orálkamera használata semmiféle kellemetlen érzéssel nem jár, hiszen egy ceruza formájú eszközről beszélünk, amely egyetlen perc alatt több ezer képet készít a fogazatunk és szájüregünk állapotáról úgy, hogy nem is érintkezik semmivel a szánkban.

Az említett szkenner használata miatt a 3D nyomtatás megjelent a fogászat területén is: egy monitoron azonnal megjelenik a fogunk 3D-s modellje, és a tökéletesen passzoló új koronát egy speciális szoftverben nagyon rövid időn belül meg is tudják tervezni. Így a négy-hat hónapos gyógyulási időszak idejére készítendő, ideiglenes fogat a fogorvosi rendelőben található 3D nyomtató gyakorlatilag egy napon belül ki is tudja nyomtatni.

Ezek a személyre szabott, hihetetlenül precíz eljárások teljes körű megoldást jelenthetnek akár nagyobb szájsebészeti beavatkozások esetén is, hiszen a fogászati implantátumokon rögzített fogpótlások megkövetelik, hogy mikrométer pontossággal illeszkedjen minden a fogínyünkhöz.

Arról, hogyan működik pontosan az intraorális szkenner, és hogyan lesz az általa készített rengeteg felvételből fogpótlás, itt nézhettek meg egy videót:

A jövő fogászata megérkezett (Pillanatkép a videóból)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top