Egészség

Drasztikus változások az egészségügyben: egy sor vidéki kórházat akarnak bezárni – frissítve

Egy kormányzati munkaanyag szerint kórházakat zárnának be és vonnának össze vidéken. Az illetékes minisztérium tagad.

Az aktív ellátás megszüntetését és intézmény-összevonásokat javasol az a kormányzati munkaanyag, amelynek tartalmáról a Népszava számolt be hétfőn. A javaslat szerint az érintett intézmények nagy részétől 8 évvel ezelőtt már megpróbálták elvenni a kórházi státuszt. Többnyire olyan intézményekről van szó, ahonnan az utóbbi években elfogytak az orvosok, vagy a betegek elmaradása miatt maradtak kihasználatlanul.

A tapolcai kórház bejárata (Fotó: MTI / Varga György)

Ezek közé tartozik a tapolcai, a kazincbarcikai és a komlói intézmény is, amelyek elveszíthetik összes aktív ellátásukat. Az ajkai kórházba telepítenék a tapolcai összes aktív ellátását, valamint Pápáról a gasztroenterológiát. A koncepció szerint Tapolcán és Pápán kizárólag szakrendelések és egynapos ellátások maradnának. Az esztergomi kórházban megszűnne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágy, ezek orvoshiány miatt most is szünetelnek, helyette egynapos ellátás maradna. A komáromi kórházból pedig a reumatológiai ágyakat vinnék át Esztergomba.

A megyék nagy részében változtatnának

A cikk sorra veszi, mi lenne a vidéki kórházakkal az egyes megyékben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például tovább nőne a megyei kórház, oda telepítenék a kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását. A sátoraljaújhelyi kórházban úgy oldanák meg az állandó gyermekorvoshiányt, hogy az osztályt végleg bezáratná a fenntartó, és az ellátást egy 24 órás sürgősségi osztállyal biztosítanák.

Baranya megyében a komlói kórház aktív osztályait is megszüntetnék. Javasolják a mohácsi kórház aktív ágyszámának csökkentését, valamint szülészetének és sztrókcentrumának a bezárását. Az utóbbiak ellátását Pécsre delegálnák. A szigetvári kórházban mérlegelik a csecsemő- és gyermekgyógyászat megszüntetését.

Számos kórházból vagy az orvosok, vagy a betegek fogytak el (Fotó: iStock)

A dél-alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg. A többi helyen olyan kevés a szülés, hogy az már veszélyezteti a betegbiztonságot. Orosházán is csak 24 órás gyermeksürgősségi osztály maradna.

A további tervezett kórházbezárásokat, -összevonásokat a Népszava cikke részletezi.

UPDATE: Levelet kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sajtó- és Kommunikációs Főosztályától, melyben azt írták nekünk, hogy “a Népszava állításain alapuló, Önök által közölt tartalommal ellentétben a valóság az, hogy:  a kormány előtt ilyen tartalmú előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top