Egészség

Itt az influenza, járványról még nem beszélhetünk

Az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot.

Az elmúlt héten mintegy 4600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon. Idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ténylegesen ki tudták mutatni influenzavírus jelenlétét a laboratóriumi szakemberek, írja a Házipatika.

Fotó: iStock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, november 18–24. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint arányosan a legtöbb influenzaszerű megbetegedést Vas megyében és Budapesten regisztrálták. A betegek 27 százaléka a 14 év alatti, 36,7 százaléka a 15–34 év közötti, 26,9 százaléka a 35 és 59 év közötti, 9,4 százaléka pedig a 60 év feletti korosztályból került ki.

Az NNK-hoz összesen 18 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati minta. Ezekből a mintákból egy esetben igazolták influenza A(H3N2) vírus jelenlétét a virológiai vizsgálatok. Ezzel egyidejűleg a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett vizsgálatok nem találtak influenzafertőzést, tehát úgy tűnik, a kórházakban még nem jelent meg a kórokozó.

A 47. héten 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 47 beteg fordult orvoshoz influenzára utaló panaszokkal. Ez az arány messze nem éri még el a járványküszöböt. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár még november elején úgy fogalmazott, az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top