Egészség

A lánya szívét megöröklő férfi lett a gyászoló anya legjobb barátja

Alicia Stillman öt ember életét mentette meg azzal, hogy felajánlotta transzplantációra 19 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt lánya szerveit. Az Emily szívével élő négygyerekes apa ma már családtagként tekint Stillmanékre.

Amikor 2013 januárjában 19 éves lánya, Emily belehalt az agyhártyagyulladás egyetlen olyan típusába, amely ellen akkoriban még nem létezett védőoltás az Egyesült Államokban, Alicia Stillman zokogva összecsuklott a kórház padlóján. Néhány perccel később azonban már a család rabbijával beszélt telefonon, a személyzet ugyanis feltette neki a kérdést, hogy szeretnék-e felajánlani Emily szerveit, ő pedig vallásos zsidó ember lévén szerette volna tudni, mit mond erről a Talmud. A válasz egyértelmű volt: a létező legnagyobb jó cselekedetet hajtja végre, ha engedélyezi, hogy a lányából szervdonor legyen, mert a tanítás szerint „aki egy életet megment, az az egész világot megmenti”, úgyhogy nem is habozott, azonnal megtette a felajánlást. A döntéssel pedig végül nem is csupán egy életet sikerült megmenteni, hanem hat szerv felhasználásával rögtön ötöt, a csont- és szövetdonációkkal pedig számtalan további ember életét is jobbá tette a család, így Alicia mostanra már egy alapítványt is létrehozott Emily Stillman Foundation néven, hogy a szervadományozást és a védőoltásokat propagálja – közben pedig szinte mindenkit megismert, aki nekik köszönheti, hogy életben van.

Bár minden ilyen kapcsolat különleges, az Emily szívével élő férfivel, Guy Mulligannel különösen közel kerültek egymáshoz: a gyerekkori rákkezelése miatt szívátültetésre szorult férfi nemcsak az életét köszönheti Stillmanéknek, hanem azt is, hogy láthatja felnőni két nagyobb gyermekét, és hogy a transzplantáció után még két gyerekkel gyarapodhatott a családjuk, ezért pedig nem is győz hálálkodni a nőnek. A két család rendszeresen összejár, Mulliganék kislánya, Elly a nevét is Emily után kapta, Alicia pedig minden találkozó alkalmával meghallgatja, hogyan dobog lánya szíve Guy mellkasában.

„Mindig elragadnak az érzelmek, ha arra gondolok, hogy lehetőséget kaptam, hogy tovább éljek, ott lehessek a feleségem és a kisgyerekeim mellett, és sokkal jobban érezhessem magam. A transzplantációra készülve vegyes érzéseim voltak, mert azzal, hogy egy szívre vártam, lényegében valakinek a halálában reménykedtem. Ebbe még ma is nehéz belegondolnom, úgyhogy ha Stillmanék fájdalmát egy kicsit is enyhíti, hogy látják, mennyi jót tettek velem és a családommal, örömmel megteszek mindent, amit tudok. Ma már a családtagjaimnak tartom őket is – bár a lányukat örökre elvesztették, minket örökre megnyertek maguknak” – mondta el az endokrinológusként dolgozó férfi, Alicia Stillman pedig hozzátette, hogy családjával együtt úgy érzik, a szervadományozás a létező legnyersebb formájában mutatja meg az élet körforgását: „Sosem választhatjuk ki, milyen lapokat osszon nekünk az élet. De a kapott lapokat megtanulhatjuk úgy kijátszani, hogy a végeredmény egészségesebb legyen, mint valaha is reméltük volna.”

(via)

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top