Egészség

Koronavírus: négy magyar rekedt Vuhanban

A külügyminisztérium tartja a kapcsolatot a vírus miatt lezárt városban rekedt magyar férfiakkal.

Bár a koronavírus egyelőre megállíthatatlanul terjed, magyar érintettje nincs még a betegségnek. Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés.

Egy reptéri dolgozó gumikesztyűt húz a China Southern Airlines utasainak vizsgálatához a római repülőtéren (Fotó: Tiziana FABI / AFP)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint négy Vuhanban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, akik egy szállodában laknak, és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban, ők mind jól vannak, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget.

A koronavírusról a jelenlegi információk alapján azt lehet mondani, hogy eredetileg valószínűleg állatról terjedt emberre, később viszont már emberről emberre terjedt. 

A statisztikák szerint egy beteg átlagosan másfél-két embert fertőz meg, a betegek 20 százaléka önerőből, azaz bármiféle gyógyszer bevétele nélkül felgyógyult. Szakemberek szerint a személyes higiéniára fokozottan ügyelve, így például a gyakori kézmosással könnyebb elkerülni a betegséget.

   
Több ország tudósai dolgoznak a vírus elleni hatásos vakcinán. A külügyminisztérium szerint a Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség speciális óvintézkedésekre, mivel azok nem fertőznek.
    
Menczer Tamás, a külügy államtitkára arra kérte a Kínába utazó magyar állampolgárokat hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top