Egészség

Koronavírus: friss hírek a Vuhanból hazahozott magyarok állapotáról

A hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban. Még indulás előtt két – kínaiak és franciák által végzett – orvosi vizsgálaton is átestek. Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van, tünetmentesek.

A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat. Katonai repülőgép hozza Franciaországból Budapestre a hazaérkező 7 magyart még vasárnap, valószínűleg késő este érkeznek meg. Leszálláskor az Országos Mentőszolgálat két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd rájuk. A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a koronavírusos betegség semmiféle tünetét nem mutatják – mondta az országos tisztifőorvos, Müller Cecília.

Az OMSZ gépkocsijainak egészségügyi személyzete számára emiatt elegendő szájmaszk és védőkesztyű viselése, szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség. A hazatérőket a katonai szállítórepülőn egyébként orvos és egészségügyi személyzet is kíséri, akik folyamatosan ügyelnek egészségükre.

 

A 7 embert a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályának karanténépületében helyezik el. Mivel a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a 7 embert 2 hétre helyezik karanténba. Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra.

A megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI / AP / Chinatopix 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top