Egészség

A rendszeres székelés a lelki egészség jele

Massachusettsi kutatók szerint a krónikus hasmenés, illetve székrekedés „szignifikánsan gyakoribb” a depressziósok körében.

Egy friss tanulmány szerint komoly összefüggés van a bélműködés és a lelki egészség között – írja az Unilad.

Fotó: Unsplash

A bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centre kutatói állítják: bizonyítékot találtak arra, hogy a depressziósok körében jóval gyakoribb a krónikus hasmenés, illetve székrekedés, mint az egészségesek között.

„Kutatásaink alátámasztják, hogy szoros összefüggés van a hangulat és egyes emésztőrendszeri problémák között” – jelentette ki Sarah Ballou, a kutatás vezetője. A tudós hangsúlyozza: mivel az egyik legfontosabb antidepresszáns hatású neurotranszmitter, a szerotonin kilencven százaléka a bélben képződik, a székeléssel kapcsolatos problémák alapvetően rossz hatással lehetnek a hangulatunkra is.

„Több kutatás is bizonyítja, hogy a hangulatváltozásainkra alapvető befolyással lehet a mikrobiom (az emberi testben élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszer) összetétele. Ha a beleink boldogtalanok, az a fizikai és mentális közérzetünkre is rossz hatást gyakorolhat” – mondja Dr. Gill Hart, a YorkTest Laboratories vezető mikrobiológusa.

A szakértő hangsúlyozza: már csak ezért is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendünk, és kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek székrekedést vagy hasmenést okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top