Egészség

Máris megkezdődött a 2020-as pollenszezon

A hirtelen enyhülés miatt korán jöttek a pollenek.

Megkezdődött az idei pollenszezon, jelentette be a tisztifőorvos pénteken a Facebook-oldalán. A hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje. Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé elérte az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is, sőt a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt.

A Nemzeti Népegészségügy Központ javasolja, hogy a mogyoró, az éger vagy a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Nyárfa pihés termése száll a Lánchíd budai hídfőjénél (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A következő napokban a visszatérő hűvösebb idő hatására átmenetileg várhatóan mérséklődik a pollenterhelés és jellemzően az alacsony–közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el. A meteorológiai előrejelzés alapján a jövő héten sem várható tartósan fagyos idő, így feltehető, hogy fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top