Egészség

Megdőlt egy évtizedes elmélet az allergiáról

Új felfedezés a kórokozók és az allergia közötti összefüggésről.

A higiénia hipotézist mindenki ismeri valamilyen formában: az elmélet lényege szerint a kevésbé higiénikus életmód arra tréningezi a gyerekek immunrendszerét, hogy ellenállóbbá váljon a fertőzésekkel és az allergiákkal szemben. Mindez még David Strachan kutató 1989-es megfigyelésén alapul.

Most kiderült, hogy részben hamis lehet az elképzelés. A kórokozók által okozott fertőzések és az allergia kialakulása nem hozható összefüggésbe. Sőt, nagyobb dán, finn és brit kutatások kimutatták, hogy egyes vírusos fertőzések akár még elő is segíthetik az asztma kialakulását – írja a 24.hu a Science Alert nyomán.

A higiénia hipotézisben azért volt igazság, a gyereknek jót tesz, ha más kórokozókkal érintkezik, és nem extra steril környezetben nő fel. Az emberi szervezetre veszélytelenebb baktériumok és gombák ugyanis tényleg elősegíthetik, hogy gyorsabban és hatékonyabban fejlődjön az immunrendszer.

Akik közelebb élnek valamilyen természetes élőhelyhez – parkhoz, erdős részhez, vagy sokat vannak udvaron –, azoknál az asztma és az allergia előfordulása is ritkább. Ez azért lehet, mert több olyan kórokozóval találkoznak, amelyek teljesen ártalmatlanok, de allergiát válthatnak ki. Így az immunrendszerük könnyebben megkülönbözteti ezeket a tényleg ártalmas kórokozóktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top