Egészség

43 kilót fogyott, most másoknak is segít az életmódváltásban Ani

Sokunk vágya végre tényleg lefogyni, és aztán nem is hízni vissza többet. Aninak Berkesden olyan jól sikerült mindez, hogy másoknak is szeretne segíteni az egészséges életmódban.

Anita koraszülöttként látta meg a napvilágot, és ez alighanem meg is pecsételte a sorsát. A szülei ugyanis annyira megijedtek a csöveken keresztül táplált csecsemő látványától, hogy miután végre hazavihették a kórházból, ösztönösen elkezdték túletetni. Úgy érezték, hogy akkor jó, ha eszik, hiszen nagyon pici súllyal született.

fogyás, diéta, sport

Két gyerek után vékonyabb, mint valaha (Fotó: Farkas Csabáné, Ani)

Ennek később meg is lett az eredménye, Ani nem emlékszik olyan időszakára a gyerekkorának, amikor ne lett volna dundi. Negyedik osztályos korában már 55 kiló volt. A gyerekorvos be is utalta „anyagcsere-gondozásra” a pécsi klinikára, mert fogynia kellett volna. Itt napi három zsömlét kaptak finomított szénhidrátként, és nagyon sok folyadékot kellett innia, amit gyerekfejjel igazi büntetésként élt meg.

A gondozás több évig tartott, ennek ellenére nem volt túl sok eredménye. Az akkor már felsős lányt nagyon sokat csúfolták az általános iskolában, de később, a középiskolában se volt jobb a helyzet. Mindig is szeretett volna vékony testben élni, könnyen mozogni, csinos ruhákat felvenni, éppen ezért ki is próbált mindent, amivel még jobban felgyorsíthatta az anyagcseréjét: zsírégető tabletták, különböző porok, koplalás. Természetesen a napi három alma és egy pici szendvics ideig-óráig működött, és az első időben le is ment tíz kiló, de hamar beindult a jojóeffektus, és hamar visszaszaladt legalább annyi kiló.

sport, edzés, diéta, fogyás

Sport és diéta meghozza az eredményt. Képünk illusztráció (Fotó: Bruce Mars / Unsplash)

Ez olyan mély nyomot hagyott benne, hogy a saját gyerekeinél már nagyon odafigyel arra, hogy egészségesen éljenek: egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt, és mozogjanak sokat. Nem diétáztatja őket, de jó példával áll eléjük, ami hatásos is.

Az igazi bajnokok a célt látják maguk előtt, nem az akadályokat!

Ani mindkét gyerekével húsz kilót hízott. Annak ellenére, hogy a fogantatás előtt mind a kétszer leadott valamennyit, mégis, a 164 centi magasságához száz kiló volt a súlya a szülések után. 2009-ben, a második gyereke születése után azonban valami végleg megváltozott.
Miután abbahagyta a szoptatást, 90 napos diétába kezdett. Ezzel 180 nap alatt sikerült is 25 kilótól megszabadulnia. Ez volt az első igazi sikerélmény.

Sajnos a két várandósság és a nagy fogyás nem múlt el nyomtalanul, ezért muszáj volt plasztikai sebész segítségét kérni a hason kinyúlt bőr eltávolításában.  Ekkor már csak 65 kiló volt, így a társadalombiztosító fizette a beavatkozást.

Zumba három évig

„A sport nagyon sokat segített, ugyanis hetente egyszer, néha kétszer elmentem zumbázni. Imádok táncolni, ez volt az az időszak az életemben, amikor egy picit magam lehettem, átgondolhattam a dolgaimat. Három évig ezek az órák jelentették számomra a sportot. Ennek ellenére még folyamatosan ingadozott a súlyom 60 és 70 kiló között. Nem nagy mértékben, de állandóan jojózott a súlyom, és ezt már nagyon szerettem volna végre magam mögött hagyni. Akkor találkoztam a Piloxing sporttal, ami megváltoztatta az életemet!”
 

Piloxing

Általában egy mezítláb végzendő, magas intenzitású intervall edzés, amit Viveca Jensen bokszoló, táncos és pilates-mesteroktató talált ki. A mozgásforma testileg és lelkileg is edzetté teszi a nőket, segít abban, hogy határozott, szexi és magabiztos énképet alakítsanak ki önmagukban. A Piloxing, egyedülálló módon ötvözi a box erejét, gyorsaságát, és az általa megszerezhető állóképességet, a Pilates testtudatosságával és hajlékonyságával, végül mindehhez kever még egy kis szórakoztató táncot is.

A Piloxing mellett rengeteg másik sportot is kipróbált, hátha talál valami olyat, ami még jobban felpörgeti a lelassult anyagcseréjét. Másik kedvence a futás és az aerobik lett.

fogyás, diéta, sport

Az egész család egészségesebben étkezik már (Fotó: Farkas Csabáné Ani)

„Körte típus vagyok, vagyis a deréktól lefelé rakódik rám a zsír elsősorban, és nyilván onnan is a legnehezebb lefaragnom. Egy idő után megkértem az edzőmet, hogy segítsen ebben. Ő írt nekem egy három hónapos étrendet, azt követtem. Nem éreztem nehéznek, mert nagyon pontosan ki volt dolgozva, előre tudtam, hogy mit ehetek reggelire, ebédre, vacsorára, grammra pontosan. Konkrét recepteket kaptam, azt követtem. Mivel lassú az anyagcserém, egyáltalán nem ehettem finomított szénhidrátot. Három hónap alatt 14 kilótól szabadultam meg, 57 kiló lettem. Rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat ettem naponta négyszer-ötször, pici adagokban, így egyáltalán nem voltam se éhes, se kívánós. Ekkor ismerkedtem meg a bulgurral, a zabkásával, az édesburgonyával is, amiket előtte nem ettem. Eleinte csak magamnak főztem így, később a családomnak is egyre többfélét beiktattam az étrendjébe. Lassan két éve nem ettem finomított szénhidrátot, mert már mindennek tudom az alternatíváját, így egyáltalán nem hiányzik a fehér liszt és a cukor.”

Le lehet fogyni sport nélkül is, de nincs értelme

Végre elindult a fogyás az alsótestről is, de ennél a súlynál meg kellett állni, mert a felsőtest már szinte anorexiásnak hatott, az alsótest viszont még nem. Ani hét év alatt összesen 43 kilót adott le, és azóta se hízott vissza. Sajnos a bőre a rendszeres sport ellenére sem húzódott vissza megfelelően, így muszáj volt bőreltávolító plasztikai műtétnek alávetnie magát.

Azt mondja, hogy 

az étkezés a 80 százaléka a sikernek, a maradék 20 százalék pedig a sport.

Ennek ellenére a sport többet ad, mint izmos combokat vagy gömbölyű feneket. Amíg nem volt hátizma, ki se tudta húzni magát, kövéren különben is hozzászokott ahhoz, hogy folyamatosan lehajtott fejjel járt, nem nézett senki szemébe. Az egyenes, büszke tartást meg kellett tanulni, és ehhez nemcsak önbizalom, de hátizmok is kellettek.
Nagyon sokat köszönhet ebben a személyi edzőjének, Mihály Melindának, aki megtanította a helyes mozgás alapjait, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy sérülés nélkül eddzen és fejlődjön.

„A sok sport hatására jutott eszembe, hogy mi lenne, ha egyszer én is aerobikórákat tartanék? Rengetegen kérnek tőlem segítséget, mert érzik, hiteles vagyok. Tudják, honnan indultam el és hova jutottam. Támogatni tudom azokat, akik úgy érzik, hogy nekik ez mégsem megy, ezért fel akarják adni. Nem szabad feladni, mindenkinek sikerülhet, csak ki kell várni. Folytatni kell az életmódváltást, mind az étkezés, mind pedig a sport terén. Az én motivációm újra és újra legyőzni önmagam. Egyik nélkül nem működik a másik. A sporttól megerősödik a szív, a keringés, de jót tesz az immunrendszernek is. Testileg és lelkileg is megerősít.”
 
Ani júniusban vizsgázik majd a Fittness Companynál Budapesten, utána dolgozik majd edzőként, addig pedig a példájával próbál utat mutatni a túlsúlyos vagy akaratgyenge sorstársainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top