Egészség

Íme a legfrissebb kórházi várólisták, kiderült melyik műtétre kell a legtöbbet várni

A leggyorsabban a nyitott szívműtétre várók kerülhetnek sorra, de az ő esetükben is majdnem két hónap a várakozási idő.

Az Mfor.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő aktuális adatait szemlézve összeállította a legfrissebb kórházi várólisták helyzetét. Az oldal csökkenő betegszámot és kisebb-nagyobb mértékben mérséklődő várakozási időt tapasztalt. 

Ezek alapján a kórházi várólisták a műtétek típusa szerint a következőképpen alakulnak:

  • szívbillentyűműtét: 144 nap
  • térdprotézisműtét: 125 nap
  • laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek 99 nap
  • csípőprotézis-műtét 72 nap
  • ortopédiai nagy műtétek 68 nap
  • jelentős kiterjesztési gerincműtétek 63 nap
  • nyitott szívműtét 50 nap

A NEAK adatai szerint míg egy csípőprotézis-műtétre 234 nappal terveznek, a betegnek átlagosan 72 napot kell várnia, szemben a tavalyi 94 nappal. A várólisták alakulása az ország egyes részein jelentős eltéréseket mutat: Észak-Magyarországon például közel fél évet, 175 napot kell várni egy csípőműtétre, Délközép-, és Északközép-Magyarországon viszont az elmúlt fél évben 37 nap volt a várakozási idő. Az állami egészségügyi intézményekben egyébként jelenleg 3539 ember vár csípőműtétre. 

A kórházi várólistákon szereplő időtartamok valamelyest csökkentek az elmúlt időben. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A fenti listán nem szerepe, de a NEAK várólistái szerint szürkehályog-műtétre jelenleg átlagosan 30 napot kell várnia annak a több mint tízezer magyarnak, aki ilyen beavatkozás előtt áll. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top