Egészség

Minden 50 feletti férfit sterilizáltatna egy képviselőnő

Vagy alattit, ha három gyereke születik. Az alabamai javaslat demokrata válaszcsapás az abortusztörvényre, bár semmi esélye.

Minden férfi köteles vaszektómiának alávetni magát saját költségen, ha eléri az ötvenéves kort, vagy ha megszületik a harmadik gyereke. Vagyis kötelező lenne elköttetnie az ondóvezetékét, amint valamelyik a kettő közül bekövetkezik. Így hangzik egy alabamai demokrata törvényjavaslat, amely most a bírói bizottság jóváhagyására vár. Az elsőre hallatlan és felháborító javaslat valójában egy gesztus, reakció az állam embertelenül szigorú abortusztörvényére, melynek értelmében 99 évig terjedő börtönbüntetést kaphat a beavatkozást végző orvos, függetlenül a körülményektől. A vaszektómia-javaslatot beterjesztő Rolanda Hollis demokrata képviselő tisztában van vele, hogy nem sok esélye van, de nem is az a cél, hogy átmenjen, és hatályba lépjen a törvény, hanem az, hogy ezzel felhívja a figyelmet az abortusz szabályozásának álszent és kétszínű voltára. A javaslat ugyanis azzal indokolja a törvény szükségességét, hogy „a jelenlegi szabályozás nem korlátozza a férfiak nemzéshez fűződő jogait”. (A nőkét tehát igen, bár ezt a szöveg nem teszi hozzá.)

A példátlanul szigorú abortusztörvényt tavaly tavasszal fogadták el, ám egy szövetségi bíró egészen októberig megakadályozta, hogy hatályba lépjen. Azóta viszont azoknak a republikánus (férfi) politikusoknak az akarata érvényesül, akik szerint a nőknek nincs joguk eldönteni, hogy megtartják-e a gyereket, ha teherbe estek. „Nem tehetjük felelőssé mindenért a nőket, ideje, hogy a férfiak is felelősséget vállaljanak” – nyilatkozta Hollis, aki tudja, hogy a törvényt nem fogadják majd el, már csak azért sem, mert a bizottságnak egyetlen női és tizennégy férfi tagja van. Randall Marshal, az American Civil Liberties Union of Alabama elnöke azonban azt mondta a CNN-nek: így is nagyon fontos, hogy megmutassák, milyen lenne, ha a nők határoznák meg, mihez van joguk a férfiaknak ezen a téren, pont úgy, ahogy a férfiak határozzák meg most a nők jogait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top