Egészség

Elképesztő dolgokat ír a biológia-tankönyv az abortuszról

A tankönyv szerint nem a saját testéről hoz döntést a terhességmegszakítást vállaló nő.

Az Anyám borogass! blog szerzője szúrta ki, hogy egy 12. évfolyamos diák a Twitteren megosztott egy fotót saját biológia-tankönyvének egyik oldaláról. A kérdéses oldalon az alábbi olvasható az abortusszal kapcsolatban:

„Sok nő felfogása teljesen hibás a terhesség mesterséges megszakításával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy amikor elhatározzák a műtétet, akkor a »saját testükről« döntenek. Kétségkívül, a műtétet a nőnek kell vállalnia. Szinte csak őt érinti minden ezzel kapcsolatos testi és lelki probléma is. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a döntés egy másik, leendő ember életéről is szól, amelyhez a nőt a lehető legszorosabb kapcsolat fűzi, de etikai szempontból még ez sem jogosít fel senkit egy leendő élet elpusztítására.”

Ez áll tehát 2020-ban egy biológia tankönyvben. Az blogger rámutat, hogy eszerint a könyv írói úgy gondolják, hogy a nők nem a saját testükről hoznak döntést, amikor a terhesség megszakítását vállalják. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy egy biológia-tankönyvnek nem igazán lenne feladata megmondani, hogy mit kell gondolni erről, hiszen ez mindenkinek egyéni döntése kellene hogy legyen. 

Tényleg ez volna a helyes irány az abortusz kérdésével kapcsolatban? (Fotó: Getty Images)

Az Anyám borogass! szerzője kitér arra is, hogy eszerint ha valaki nemi erőszak áldozatává válik, ha kamaszként meggondolatlanságot követ el, ha esetleg felnőtt nőként, például egy elszakadó óvszer miatt „becsúszik” a terhesség, akkor ott nincs helye vitának, a gyereket márpedig meg kell szülni, függetlenül attól, hogy ez milyen további traumákat okoz az anyának, illetve milyen élete lesz ezek után a születendő gyereknek. 

A teljes posztot a Caféblogon olvashatjátok. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top