Egészség

A volt tisztifőorvos szerint Magyarországot is el fogja érni a koronavírus, ha nincs itt már most is

Falus Ferenc szerint ez elkerülhetetlen.

A Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottja a koronavírus első magyar fertőzöttje. Itthon még senkinél nem mutatták ki a koronavírust, a volt tiszti főorvos szerint azonban lehetetlen meggátolni, hogy ideérjen.

Falus Ferencet a hvg.hu kérdezte meg a koronavírus-járványról. „Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt – fogalmazott a szakember. – Lehetnek már itthon is betegek, vírushordozók, csak még nem került kórházba olyan súlyos beteg, akinél azonosították volna a betegséget.

Egészségügyi maszkot viselő rendőrök a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. február 5-én (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Falus szerint a probléma nem az, ha regisztrálnak egy fertőzöttet, hanem, ha követhetetlenül, Magyarország több részében terjed a fertőzés, hasonlóan ahhoz, ahogy jelenleg Olaszországban. Éppen emiatt javasolja a volt országos tiszti főorvos, hogy aki a fertőzés által érintett területeken járt a közelmúltban, az ne menjen be dolgozni, kerülje a közösségeket. Ugyanakkor „nincs jelenleg olyan információ, ami alapján biztosan lehet tudni, hogy nem egy nátháról vagy influenzáról van szó, hanem speciális fertőzésről”.

Hol tart most a koronavírus?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top