nlc.hu
Egészség
Segít a mikrobiológus: így fertőtlenítsd a mobiltelefonodat

Segít a mikrobiológus: így fertőtlenítsd a mobiltelefonodat

A koronavírus-járvány közepette a mobiltelefont sem árt fertőtleníteni, egy mikrobiológus mutatja meg, hogyan csináld.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés egyik alapvetése az alapos és rendszeres kézmosás, illetve a gyakran megérintett tárgyak fertőtlenítése. A kilincsek, vécék mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról az eszközről sem, ami éjjel-nappal a kezünk ügyében van: a mobiltelefonunkról.

A mobilokat azonban nem olyan egyszerű vírusmentessé tenni, hiszen a nagy igyekezetben könnyen tönkretehetjük a kütyüt. A BBC ezért megkérte Lena Ciric mikrobiológust, a University College London oktatóját, hogy mutassa be a legjobb módszert.

  1. Vedd le a töltőről, majd kapcsold ki a telefont. Ha van rajta védőtok, távolítsd el.
  2. Nedvesíts meg egy mikroszálas törlőkendőt vízzel és sima háztartási szappannal.
  3. Finoman dörzsöld át a ronggyal a telefont, de figyelj arra, hogy a nyílásokba ne kerüljön nedvesség. Ha van tok a telefonhoz, arról se feledkezz meg.
  4. Végül töröld szárazra a telefont egy tiszta mikroszálas törlőkendővel.

A tisztítás után a mikrobiológus egy speciális készülékkel is ellenőrizte a víz és a szappan fertőtlenítő hatását. Minden telefon esetében olyan alacsonyra csökkent a felületen lévő kórokozók száma, hogy az már műtéti környezetben is megfelelőnek számít.

Egy dolgot ne felejtsünk el: hiába lett tiszta a telefonunk, a rendszeres kézmosás nélkül mit sem ér az egész.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top