Egészség

Az egész világon a kézmosást elterjesztő Semmelweis Ignác van ma a Google főoldalán

A magyar orvosra emlékezik a Google Doodle: mikor fontos a kézmosás, ha nem most, koronavírus idején?

Két oka is van, hogy Semmelweis Ignác látható ma a Google főoldalán, egyrészt 173 éve ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának főorvosává, másrészt ő volt az az orvos, aki elsőként rájött a kézmosás fontosságára. Ez utóbbi a koronavírus-járvány idején ismét hangsúlyos lett.

Az 1818. július 1-jén Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között Európa-szerte. 

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, s ennek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait évtizedekkel később a „kóroktan elméletének” széles körű elfogadása révén érvényesítették.

Kinyomtatható kézmosási kisokost is készített a Google

Kinyomtatható kézmosási kisokost is készített a Google. (Fotó: Google)

Manapság Semmelweist úgy is említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.


Még több a kézmosásról:

A tökéletes kézmosás 6 lépése
Énekelve buzdít kézmosásra Gloria Gaynor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top