Egészség

Magyar kutatóknak sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját

Egy pécsi kutatócsoport ért el kimagasló eredményt a koronavírus elleni harcban.

Egy magyar koronavírusos beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói. A Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoport együttműködésében megvalósult munka eredményeképp sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

koronavírus teszt

(Illusztráció: Getty Images)

A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezte el.
    
Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.
    
Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.

Aktuális híreink a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top