Egészség

Annyit javult a levegő minősége Indiában a kijárási tilalom miatt, hogy már látni az égen csillagokat

Sűrű, sötét szmog helyett a kék égre nézhetnek az emberek Indiában, miután kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus miatt.

Jelentősen javult a levegő minősége Indiában, a világ legszennyezettebb levegőjű országában, ahol a hatóságok vasárnap kijárási tilalmat rendeltek el. Sűrű, sötét szmog helyett a kék égre nézhetnek az emberek, láthatóvá váltak a felhőkarcolók és a tiszta égen is több csillagot lehet megfigyelni.

Az IQAir svájci cég adatai szerint a világ 50 leginkább légszennyezett városából tavaly 25 Indiában volt, a súlyos szennyezésért az ipar, a közlekedés és a széntüzelésű erőművek a felelősök. Hétfőn már a fővárosban és 75 indiai körzetben volt kijárási tilalom a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében.

Nincsenek járművek az úttesten Mumbai belvárosában 2020. március 22-én, miután Indiában számos korlátozó intézkedést vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Nincsenek járművek az úttesten Mumbai belvárosában 2020. március 22-én, miután Indiában számos korlátozó intézkedést vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére (Fotó: MTI / EPA / Divjakant Szolanki)

Számtalan indiai hallgatott Narenda Modi kormányfő felhívására, hogy vasárnap önként maradjanak otthon, ami a gépkocsiktól, riskáktól, motorkerékpároktól és buszoktól mindig telített utak elnéptelenedéséhez vezetett Újdelhiben.

A világ legszennyezettebb fővárosában a levegőminőségi index 93-ra – mérsékeltre – süllyedt, egy évvel ezelőtt ez az érték 161 volt, vagyis egészségtelen volt a levegő. Mumbaiban, a pénzügyi fővárosban is 90-es szintet mutattak ki, szemben a tavaly márciusi 153-mal. A levegő minőségét 50-es szint alatt tartják jónak.

A javulás a gépjármű-közlekedés csökkenésének köszönhető leginkább – mondta Gufrab Beig, az indiai kormány környezetfigyelő ügynöksége, a SAFAR projektmenedzsere.

2017-ben a légszennyezés 1,24 millió életet követelt Indiában a Lancet Planetary Health című tudományos folyóirat egy tanulmánya szerint.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top