Egészség

Koronavírus: vajon fertőző lehet a megrendelt pizza?

Kiderült, terjeszthetik-e ételek a vírust.

A COVID-19-járvány miatt rengetegen maradnak otthonaikban, és egyre többen rendelnek ételt, illetve főznek maguknak. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az ételek képesek-e terjeszteni az új koronavírust. Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, nem kell emiatt aggódni, de azért érdemes óvatosan eljárni a vásárlások során – írja a 24.hu.

Kiderült, terjeszthetik-e ételek a vírust. Fotó: Annie Spratt on Unsplash

Kiderült, terjeszthetik-e ételek a vírust (Fotó: Annie Spratt on Unsplash)

A SARS-CoV-2 elsősorban emberről emberre terjed apró cseppek segítségével, bizonyos esetekben azonban a fertőzött felületek is segíthetik a kórokozó átadását. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus az étellel is terjedne, igaz, bizonyos csomagolásokkal vigyáznunk kell, mivel hosszú időn át fennmaradhat rajtuk a SARS-CoV-2.

Az új-zélandi Élelmiszer-biztonsági Információs Tanács szakértői úgy vélik, hogy közvetlenül az étellel valószínűleg nem adható át a koronavírus, mégis különösen fontos, hogy az ételek kezelése során odafigyeljünk a higiéniai előírásokra.

„Az ételek feldolgozását négy alapvető lépés alapján kell elvégezni, ezek a tisztítás, az ételek szétválogatása, a főzés vagy sütés, illetve a hűtés. Fontos az is, hogy bevásárlás után az ember azonnal mosson kezet, és távolítsa el a termékek csomagolását” – írják. 

Aktuális híreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top