nlc.hu
Egészség

Szódabikarbóna az egészségben

Szódabikarbóna kívül-belül: 3 dolog, amire tuti jó a tisztításon és főzésen kívül

Szépészetben és gyógyászatban is hasznos. A szódabikarbóna igazi, univerzális csodaszer tud lenni.
Szódabikarbóna kívül-belül: 3 dolog, amire tuti jó a tisztításon és főzésen kívül

Igazi csodaszer a már nagyanyáink által is használt enyhén lúgos, vízben jól oldódó szódabikarbona. A nátrium-hidrogén-karbonát a savakat semlegesíti és úgy lehet használni tisztításra és szépészetre, hogy a környezetre nincs káros hatással. Mutatunk 3, közkedvelt használati módját:

1. Gyomorégésre

Az egészen a torkunkig végigfutó égető érzést sok refluxszal küzdő ismeri. De azok is, akik hirtelen és túl sokat, túl fűszereset vagy zsírosat ettek.

A szódabikarbóna rövid távon segít a sav semlegesítésében. Egy teáskanálnyi langyos vízben oldva hatékony a kínzó tünet enyhítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna NEM hosszútávú gyógyszer és mindenképp orvossal, gasztroenteorológussal kell konzultálni, ha gyakori gyomorégéssel küzdünk.

2. Fogfehérítés

Több kutatás is bizonyította, hogy a szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek hatékonyabban tisztítanak és ezáltal megelőzhetik a fogkő kialakulását. Mindemellett fehérítő hatással is bírnak. A szódabikarbóna antibakteriális hatású, ami a káros bacikat is eltünteti a szánkból.

3. Arcradírként

Apró szemcséivel segít eltávolítani az elhalt bőrt és megelőzni a pattanások kialakulását. Érdemes vízzel pasztát készíteni belőle, majd körkörös mozdulatokkal felvinni az arcbőrre. Fontos, hogy hetente legfeljebb kétszer alkalmazzuk ezt a módszert, mert száríthatja a bőrt.

+1 Szagsemlegesítés

A szódabikarbóna segít nem csak a konyhai és fürdőszobai foltok eltávolításában, de kitűnő arra is, hogy a kellemetlen szagokat semlegesítse. Sokszor ecettel (vagy citrommal) vegyítve, vízben oldva készítenek belőle  tisztítószert, de dezodorként is funkcionálhat.

Kutatók arra jutottak, hogy a szemetes aljába szórt szódabikarbóna is segít a szag semlegesítésében.

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

További szódabikarbónás tippek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top