nlc.hu
Egészség

A vérszegénység tünetei

Ezek is a vérszegénység tünetei! Nem is gondoltad volna!

A sápadtság, fáradékonyság vagy a légszomj mellett egyéb, kevéssé ismert tünetek is utalhatnak vérszegénységre.

A vörös csontvelőben képződő vörösvérsejtek feladata az oxigén, illetve a szén-dioxid szállítása. Ha a vörösvérsejtek száma lecsökken, vérszegénység alakul ki, ami súlyos szervi problémákhoz is vezethet. Többféle okból is kialakulhat, ám a statisztikák szerint a világon 500-600 millió ember vérszegénységét a vashiány okozza, amiből 80 százaléka a női nemet érinti. A vérszegénység leggyakoribb tünetei a sápadtság, a légszomj, a szabálytalan pulzus, a fejfájás, a szédülés, a fáradékonyság, a gyengeség, valamint a hidegérzékenység, ám olyan jelek is utalhatnak rá, melyekről nem is gondolnád…

rosszullét fáradtság

Lehet, hogy vérszegény vagy? (Illusztráció: Getty Images)

Gyakori fertőzések

A vörösvérsejtek oxigént szállítanak a nyirokcsomókba, amelyek a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejteket termelik.  Ha valakinek vashiánya van, akkor a szervezete kevesebb fehérvérsejtet állít elő, illetve ezek gyengébbek is, mivel nem kapnak elegendő oxigént, ennek következtében pedig az illető fogékonyabb a fertőzésekre.

Hajhullás

Ha a hajhagymák nem kapnak elegendő oxigént, pihenő szakaszba kerülnek, és a haj kihullik. Épp ezért a hajhullás is lehet a vérszegénység tünete. Különösen árulkodó, ha a hajhullás intenzív, az elveszített haj pedig nem nő vissza. Jó hír azonban, hogy a vashiányos állapot megszüntetésével a haj újra sűrűbbé válhat.

Pica

A pica nevű étkezési zavarban szenvedők olyan dolgok elfogyasztása iránt éreznek ellenállhatatlan sóvárgást, melyeknek nincs semmilyen tápértékük, és nagyon nehéz vagy akár lehetetlen azokat megemészteni, ilyen lehet a kréta, a homok, a papír, a szappan, a vatta vagy akár az üveg. A pica hátterében általában ásványianyag-hiány, ezen belül is leggyakrabban vashiány áll.

A nyelv megváltozása

Ha azt tapasztalod, hogy a nyelved megváltozott, például duzzadt, gyulladt, fájdalmas esetleg sápadt vagy furcsán sima, az az alacsony mioglobinszint miatt lehet. A mioglobin a vörösvértestekben található fehérje, mely az izmokat,  így a nagyrészt izomból álló nyelvet látja el oxigénnel. Az általa megkötött vasion miatt vörös színű, hiánya esetén ezért sápadtabb a nyelv. 

via

Olvass még a vashiányról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top