Egészség

Az iskolai lázmérők jóval olcsóbbak lesznek a lélegeztetőgépeknél, de így is sokba kerülnek majd

Október elsejétől kötelező lesz az iskolákban az oda belépő diákok testhőmérséklet-mérése, de a legtöbb helyen az ehhez szükséges eszközök nem állnak rendelkezésre. Mennyibe fog ez kerülni az adófizetőknek?

Bár sok szakértő szeptember végére jósolja a koronavírus-járvány tetőzését az országban, az iskolában mégis csak október elsejétől lesz kötelező a diákok és tanárok testhőmérsékletének megmérése az épületbe történő belépés előtt. Az mfor annak számolt utána, milyen költségekkel jár felszerelni az intézményeket az erre alkalmas érintésmentes lázmérőkkel.

Lázmérés érintésmentesen (fotó: Getty Images)

Lázmérés érintésmentesen (Fotó: Getty Images)

A kérdésükre az EMMI-től válaszoltak, ahol az október elsejei kezdést azzal indokolták, hogy az iskoláknak felkészülési időre van szükségük, az eszközöket pedig központilag fogják biztosítani mind az állami, mind a magániskolák részére. Az mfor körbenézett a piacon, és legolcsóbban 9900 forintért talált ilyen hőmérőt, de az eszköz átlagára inkább 15 ezer forint körül mozog. Az eduline adatai szerint a 2018/2019-es tanévben összesen 5019 iskola működött hazánkban. A legolcsóbb árral számolva 50 millió forintba, az átlagos árral számítva 75 millió forintba kerülhet a beszerzés (feltéve, ha iskolánként egyet kapnak), de ilyenkor azzal is lehet számolni, hogy a nagy megrendelésszám miatt kedvezményt is kapnak. Egyelőre nem tudni, hogy külföldi vagy belföldi beszállítótól szerzik-e be az eszközöket. Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára nyilatkozata szerint nagy létszámú iskoláknál a hőkamerák felszerelése is indokolt lehet, ami jelentősen megdobhatja még a költségeket.

A legújabb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top