Egészség

Guinness-rekordot akar dönteni a Kardiológiai Intézet

A Szívünk világnapja alkalmából döntenének rekordot a kardiológusok egy különleges billentyűműtéttel.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) a világ tizenkilenc vezető kardiológiai centrumával közösen egy különleges rekordkísérletbe fog: most először lesz élőben követhető egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetés egy időben húsz kardiológiai centrumban, körkapcsolásos közvetítésben. Nem titkolt céljuk, hogy nézettségi rekordot döntsenek, és ez legyen a legtöbb ember által élőben, online végignézett billentyűműtét – írja az MTI.

Egy szív alakú fa (fotó: Pixabay)

Egy szív alakú fa (Fotó: Pixabay)

Mint írták, a GOKI egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el ezt a fajta beavatkozást.

Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a járvány alatt sincsenek egyedül

– olvasható a közleményben. A budapesti centrumban már több mint hétszáz mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeztek. Ez a legmodernebb katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz. A beavatkozás lényege, hogy a comb ütőerén keresztül egy speciális katétert vezetnek fel az aorta billentyűig, ahol az elmeszesedett billentyű helyére új kerül.

Magyarországon elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aortabillentyű-beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti százhetvenet is. A szívünk világnapján ezt a műtétet Budapesten Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi. A beavatkozást szeptember 29-én, kedden 14.30-tól élőben lehet követni az alábbi linken.

További Guiness-rekordok az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top