Egészség
Szponzorált tartalom

Ha fáradt vagy, és nem tudsz koncentrálni, azt B12-vitamin-hiány is okozhatja

Folyton csak aludnál, az energiaszinted alacsony, akkor a fáradtság a B12-vitamin hiányára is utalhat.

A B12-vitamin azon vitaminok közé tartozik, aminek hiánya a szervezetünk szinte minden funkciójára hatással van. Ehhez képest mégsem hallunk róla eleget, pedig ha pótolod, nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségedért is sokat tehetsz!

Jelek, amik B12-vitamin-hiányra utalhatnak

Ahogy telnek az évek, a szervezetünk egyre kevésbé képes a B12-vitamint beépíteni, főleg, ha idő közben már kialakultak egyes betegségek. Akár cukorbetegségre, vagy refluxra szedsz bizonyos gyógyszereket, a szervezeted – jó eséllyel – nem képes úgy hasznosítani a B12-vitamint, ahogy az ideális lenne.

A B12-vitamin-hiány egyik kezdeti jele lehet a szellemi és fizikai fáradtság. Természetesen sok mindentől lehetünk fáradtak: ha nem alszunk eleget, ha túlhajszoljuk magunkat, vagy túl sok stressz ér minket, de a tartós fáradtság betegségek jele is lehet. Fontos azonban, hogy ha már jó ideje azt érzed, hogy szinte nincs erőd semmihez, sőt, kedved sem, és a legcsábítóbb program számodra az alvás, akkor jó, ha megnézeted a B12-vitamin-szintedet. Akkor is érdemes B12-vitamin-hiányra gyanakodnod, ha mostanában feledékeny vagy, és nehezebben tudsz koncentrálni.

fáradtság, B12-vitamin, feszültség, idegesség

A fáradtság a B12-vitamin hiányára is utalhat

Hogyan pótolhatod a B12-vitamint?

Ha B12-vitamin-hiányod van, a szervezeted nem tud elegendő mennyiségű vörösvérsejtet termelni, így kevesebb oxigén jut a szerveidhez, és az agyadba is. Az ezek miatt fellépő kezdeti tüneteket azonban könnyedén megszüntetheted, ha pótolod a B12-vitamint.

B12-vitamint a szervezetünk ugyan elő tud állítani elhanyagolható mennyiségben, ez azonban semmikép nem elegendő az egészséges működéshez. Éppen ezért van nagy jelentősége a kiegyensúlyozott étrendnek: az élelmiszerek közül a halak, a máj, a vörös hús, a tojássárgája, a tej, a sajtok, és tulajdonképpen minden tejtermék tartalmaz B12-vitamint – igaz, utóbbiak csak kis mértékben.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha cukorbeteg vagy, esetleg emésztési problémáid vannak, a B12-vitamint nem tudja megfelelő módon hasznosítani a szervezeted, éppen ezért érdemes B12-vitamin-készítménnyel is pótolnod. De a B12-vitamin akkor is szükséges lehet, ha vegetáriánus vagy, vagy szellemi, esetleg fizikai teljesítőképességed lecsökkent.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top